Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συναντηθούν στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια στις 29 Σεπτεμβρίου για την εναρκτήρια συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ (TTC), όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το συμβούλιο, που ανακοινώθηκε στη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο, έχει στόχο να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, επικαιροποιώντας παράλληλα τους κανόνες συμμετοχής σε ό,τι αφορά την οικονομία του 21ου αιώνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Έμιλι Χορν.
«Χτίζοντας πάνω στις κοινές μας δημοκρατικές αξίες και την οικονομική μας σχέση –τη μεγαλύτερη παγκοσμίως– προσβλέπουμε στο να εργαστούμε από κοινού για να διασφαλίσουμε ότι οι πολιτικές για το εμπόριο και την τεχνολογία θα αποδώσουν για τους πολίτες μας», δήλωσε η Χορν.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ κήρυξαν τον Ιούνιο ανακωχή στον 17ετή εμπορικό πόλεμο για τις κρατικές επιδοτήσεις προς την αμερικανική εταιρία κατασκευής αεροσκαφών Boeing και την ευρωπαϊκή ανταγωνίστριά της Airbus, επικαλούμενη τη μεγαλύτερη απειλή που εμφανίζεται από τις κρατικές επιδοτήσεις της Κίνας με στόχο να αναπτύξει το δικό της ανταγωνιστικό επιβατικό αεροσκάφος.
Η συμφωνία αντανακλά την πρόοδο, αλλά η βασική εμπορική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει εύθραυστη και συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες για τους τιμωρητικούς δασμούς που σχετίζονται με τον χάλυβα και το αλουμίνιο.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι –ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και η Αμερικανίδα αντιπρόσωπος για το Εμπόριο (USTR) Κάθριν Τάι– θα υποδεχθούν τους εκτελεστικούς αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ και Βάλντις Ντομπρόβσκις για την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου στο Πίτσμπουργκ.
Η πόλη, που κάποτε ήταν βασικό κέντρο της αμερικανικής χαλυβουργίας, έχει μεταμορφωθεί σε κόμβο για την τεχνολογία και τη βιομηχανία αιχμής μέσω επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ χτίζει σχέσεις με ευρωπαίους εταίρους.
Οι 10 ομάδες εργασίας του νέου συμβουλίου θα ασχοληθούν με θέματα όπως τα πρότυπα στην τεχνολογία, η ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, η περιβαλλοντική και η πράσινη τεχνολογία, η διακυβέρνηση δεδομένων και η ανταγωνιστικότητα, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι έλεγχοι στις εξαγωγές, είπε η Χορν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Share This