1o BLUESTARINO FESTIVAL Το πρώτο νομαδικό παιδικό φεστιβάλ στο Αιγαίο! Ένα υπέροχο ταξίδι στον πολιτισμό ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία

Με αφορμή τον εορτασμό των 20 Χρόνων Blue Star Ferries και στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Attica Group “ΠΛΕΟΥΜΕ ΜΑΖΙ”, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Blue Star Ferries ένα υπέροχο ταξίδι στον πολιτισμό, το Πρώτο Νομαδικό Παιδικό Φεστιβάλ στο Αιγαίο, BLUESTARINO FESTIVAL, αποκλειστικά για τους μαθητές των Μικρών Κυκλάδων και της Αμοργού. Η μασκότ της Blue Star Ferries, ο Bluestarino, ταξίδεψε με το ομώνυμο φεστιβάλ στην Δονούσα (7/10), στο Κουφονήσι (8/10), στην Αμοργό (9-10/10), στην Σχοινούσα (11/10) και στην Ηρακλειά (12/10), προσφέροντας γνώση και χαμόγελα σε μικρούς και μεγάλους. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα συμμετείχαν συνολικά περίπου 250 παιδιά της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και μεγάλος αριθμός γονέων στις ψυχαγωγικές δράσεις.
Το καινοτόμο χαρακτηριστικό του είναι ότι αποτελεί το πρώτο πλανόδιο παιδικό φεστιβάλ θεματικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, με θέμα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το Bluestarino Festival διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΜΚΟ Τα Βιβλία Παίζει, η οποία δραστηριοποιείται στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής, εκπαιδευτικής και πολιτιστικής δράσης.

Σκοπός του φεστιβάλ ήταν η ουσιαστική επαφή των παιδιών των μικρών νησιών μας, με τον πολιτισμό και τις επιστήμες, μέσα από πρωτότυπες και δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και η δημιουργία της αντίληψης στις νέες γενιές, ότι για την προστασία του περιβάλλοντος όλοι έχουν ευθύνη, όλοι είναι απαραίτητοι και κανείς δεν περισσεύει σε μία κοινωνία. Παράλληλα προσέφερε γνώση και ερεθίσματα στους νέους, ώστε να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι καλλιέργησε το αίσθημα της ασφάλειας, της αλληλεγγύης και της συνέχειας στους κατοίκους των μικρών νησιών μας και τα ανέδειξε ως τόπους που παράγουν πολιτισμό με πρωτοποριακές εκφράσεις. Το Bluestarino Festival απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν υπάρχουν Άγονα Νησιά παρά μόνο Γόνιμοι Τόποι. Με γνώμονα αυτό, το αποκορύφωμά του ήταν η Ηρακλεία και τα όλα κι όλα 7 παιδιά της, σχεδόν το 1/3 των ατόμων της παραγωγής του φεστιβάλ.

Ακόμα ένας σημαντικός στόχος του Bluestarino Festival ήταν η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στην οργάνωσή του, η οποία τελικά το αγκάλιασε και το έκανε κατά ένα τρόπο και δικό της. Η ανταπόκρισή τους ήταν πραγματικά συγκινητική και προδίδει κάτι πολύ παραπάνω από μία εταιρική σχέση με αυτούς τους τόπους.
Τέλος, υπήρξε μέριμνα για την συνέχεια του αποτυπώματος που άφησε το φεστιβάλ στα νησιά. Μέσω του φυλλαδίου που διανεμήθηκε και το οποίο συμπεριλάμβανε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας των ανθρώπων που υλοποίησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα παιδιά που ανακάλυψαν μία κλήση ή ένα ενδιαφέρον μέσα από τα εργαστήρια, έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε απευθείας επικοινωνία με τους συντονιστές των προγραμμάτων, ώστε να το καλλιεργήσουν.
Το φεστιβάλ περιλάμβανε εκπαιδευτικά εργαστήρια αποκλειστικά για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αυτών των νησιών, καθώς και ψυχαγωγικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους. Προσέφερε 15 πρωτοποριακά και μοναδικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενήλικες και τα οποία υλοποιήθηκαν από 13 επιστημονικούς συνεργάτες, 2 εικαστικούς συνεργάτες και 7 performers.

Για τις ηλικίες 4 – 12 ετών το φεστιβάλ περιλάμβανε 4 εκπαιδευτικά και 3 εικαστικά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα:
Κελυφοδρομίες (Για παιδιά 4 – 7 ετών): Επιδαπέδιο παιχνίδι με τις περιπέτειες μιας χελωνίτσας από την γέννηση της μέχρι την ωοτοκία της! Υλοποίηση: MEDASSET/Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών (Κώστας Θωμόπουλος, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού)
Νιρέττα η Καρέττα (Για παιδιά 8 – 12 ετών): Πρόγραμμα που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον με έμφαση στα θαλάσσια απορρίμματα. Υλοποίηση: MEDASSET
Μια φορά και έναν καιρό ήταν το βιβλίο: Με αφορμή φράσεις από βιβλία που πραγματεύονται την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος τα παιδιά γράφουν και εικονογραφούν το δικό τους βιβλίο. Σκοπός του εργαστηρίου είναι να κατανοήσουν όλα τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου, να γίνουν οι ίδιοι συγγραφείς, εικονογράφοι, σελιδοποιοί και εκδότες. Υλοποίηση: Μαργαρίτα Κωτσίνη, Σύμβουλος Εκδόσεων
Θαλασσογραφίες, χορεύοντας και τραγουδώντας! (Για παιδιά 4 – 7 ετών): Δημιουργία θαλασσογραφιών μεγάλης κλίμακας, ανακαλύπτοντας την τεχνική της body art! Το σώμα κινείται, χορεύει, ακολουθεί τη μουσική και θαλάσσιους ήχους (ήχους από φάλαινες και δελφίνια), ενώ κολυμπά και ζωγραφίζει με πατούσες και πινέλα που χορεύουν σε μεγάλες επιφάνειες χαρτιού. Υλοποίηση: Δήμητρα Νικολοπούλου, θεωρητικός τέχνης και θεατροπαιδαγωγός
Αποτύπωμα (Για παιδιά 8 – 12 ετών): Τα παιδιά εργάζονται ομαδικά και διδάσκονται να σχεδιάζουν και να πραγματοποιήσουν τα δικά τους τυπώματα με μία από τις μεθόδους εκτύπωσης (μεταξοτυπία, κυανοτυπία, βαθυτυπία), δημιουργώντας εικόνες με θέμα τη ρύπανση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Υλοποίηση: Μαριλένα Μελισσηνού, εικαστικός – εικονογράφος
Ανακύκλωση φαντασίας (Για παιδιά 4 – 12 ετών): Παιδιά και γονείς συνδημιουργούν εικαστικά έργα σε ομαδικές και ατομικές συνθέσεις με έμπνευση από τον κόσμο του βυθού και τα πλάσματα της θάλασσας. Με στόχο την οικολογική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων γύρω από τη ρύπανση του υδάτινου κόσμου, συλλέγουμε ανακυκλώσιμα υλικά π.χ. πλαστικό, νάιλον τσάντες, καπάκια από μπουκάλια, κουτιά από απορρυπαντικά και είδη οικιακής χρήσεως και τα μεταμορφώνουμε σε γιγάντιες μέδουσες και χταπόδια. Υλοποίηση: Δήμητρα Νικολοπούλου, θεωρητικός τέχνης και θεατροπαιδαγωγός
Πλανόδια Βιβλιοθήκη: Ώρα να σώσουμε τη θάλασσα! Στην Αμοργό η δράση της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης θα επικεντρώθηκε στη ρύπανση της θάλασσας. Μέσα από βιβλία και παιχνίδια, τα παιδιά θα διαβάζουν και ακούν ιστορίες από τη θάλασσα και τα ζώα που ζουν μέσα σε αυτή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τη ρύπανση του βυθού.

Για τις ηλικίες 13 – 18 ετών το φεστιβάλ περιλάμβανε 3 εκπαιδευτικά και 1 εικαστικό προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα:

Chemistry Experts: Εκπαιδευτικά πειράματα, που έχουν ως κύριο αντικείμενο το περιβάλλον. Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά υλικά που παρασκευάζονται στο εργαστήριο και τη λειτουργία τους. Παρακολουθούν και συμμετέχουν σε πειράματα που έχουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Υλοποίηση: Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο/Σχολή Χημικών Μηχανικών (Άντα Ζούρου, Παναγιώτης Παπαπαναγιώτου)

Παίζουμε κινηματογράφο με την CINEMATHESIS: Τα παιδιά καλούνται να αναλάβουν επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τις επιπτώσεις του. Δημιουργούν μια φανταστικής ταινία για να εκφράσουν τις σκέψεις τους για τον πλανήτη. Στο πρόγραμμα διανύουν ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με τις τέχνες και να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη! Υλοποίηση: CINEMATHESIS (Γιάννα Δεληγιάννη, Γιάννης Αντύπας, Χρήστος Πετρόπουλος, Χρύσα Ψωμαδέλλη)

Κατασκευή μουσικών αυτοσχέδιων οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά: Η κατασκευή μουσικών αυτοσχέδιων οργάνων είναι μια συναρπαστική εμπειρία που αποδεικνύει ότι με βοηθό τη φαντασία μπορούμε να δημιουργήσουμε ήχους που δεν είχαμε αντιληφθεί. Ανακυκλώσιμα υλικά – κουβαδάκια, διάφορα μέταλλα και άλλα υλικά, είναι τα μέσα με τα οποία θα παραχθεί μουσική, δημιουργώντας πρωτότυπους ήχους με τα πιο περίεργα όργανα. Υλοποίηση: Γιώργος Χριστάκης, μουσικός, ιδρυτής των TECH CHICADA.

Street art: Διαδραστικό εργαστήριο με έμφαση στο καλλιτεχνικό κίνημα της street art! Από τον κόσμο των ιδεών, μεταφερόμαστε στον κόσμο των spray! Με spray και τέμπερες και δημιουργούνται ομαδικά έργα με έμπνευση από την ηλικία μας, τα όνειρά μας, τις συνήθειές μας, τα μηνύματα που θέλουμε να επικοινωνήσουμε, μα και τον τόπο μας. Μόλις τα έργα μας ολοκληρωθούν, θα διακοσμηθούν οι όμορφοι χώροι των νησιών σε μια site specific καλλιτεχνική δράση με σύνδεση σχέση με τον τόπο, τους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον! Υλοποίηση: Δήμητρα Νικολοπούλου, θεωρητικός τέχνης και θεατροπαιδαγωγός

Επιπλέον, το φεστιβάλ περιλάμβανε 4 ψυχαγωγικά προγράμματα που απευθύνονταν σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες:
Ανακύκλωση φαντασίας/εικαστικό πρόγραμμα (Για παιδιά 4 – 12 ετών και γονείς):
Charming Arthur _a musical comedy show: Θεατρικό. Η Οδέττη ,η λευκή μάγισσα του Βορρά και ο πιστός βοηθός της Αρθούρος αφηγούνται τη δική τους μοναδική ιστορία μέσα από ένα συνονθύλευμα χορού, ταχυδακτυλουργικών, τσίρκου, μιμικής θεάτρου και διάδρασης, με μηνύματα που προβάλλουν τη σημασία της διαφορετικότητας, της μοναδικότητας και της ουσιαστικής αγάπης. Υλοποίηση: Odette’s stories, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Σπύρος Σιδέρης
Νεφελοκοκκυγία: Παιχνίδια του Νερού & Του Ουρανού (σαπουνόφουσκες):Δανειζόμενη την Ιδέα της Ονειρικής Πολιτείας μέσα από το έργο του κωμικού, η La Petite Marguerite σχεδιάζει μια εικαστική παρέμβαση και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ξεκινήσουν μια μοναδική αναζήτηση ενός νέου τόπου. Πρόκειται για την αναζήτηση της Νεφελοκοκκυγίας (σαπουνόφουσκες). Της εναέριας πολιτείας των πουλιών που αποτελεί και τον μοναδικό τόπο διαφυγής και απελευθέρωσης από τα αδιέξοδα της σύγχρονης εποχής. Υλοποίηση: La Petite Marguerite (Βάσια Τσώτσου, Καριοφύλλης Γκροζούδης)
Chemistry Show: Show πειραμάτων. Τα πειράματα που διεξάγονται είναι η περίφημη Οδοντόκρεμα του Ελέφαντα, το χημικό Τζίνι, το πείραμα σε χρόνο dt και το άναψε σβήσε. Πρόκειται για πειράματα που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους, αλλά δεν στερούνται επιστημονικού ενδιαφέροντος. Οι αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα επεξηγούνται ενώ η παρουσίασή των πειραμάτων γίνεται με διαδραστικό τρόπο τηρώντας πάντα τους κανόνες ασφαλείας. Υλοποίηση: Σχολή Χημικών Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (Μαρία-Άννα Γάτου, Άντα Ζούρου)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.