Σαρώνει τη χώρα το 2ο και εντονότερο κύμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα»-Αναμένεται επιδείνωση τις επόμενες ώρες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίς», με πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ μεγάλες ποσότητες χιονιού αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Προβλήματα υπάρχουν και στα δρομολόγια στη Γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός), λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Η κίνηση διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς -Ειρήνη, ενώ σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

ΥΠΕΝ: Μέτρα για την ηλεκτροδότηση – Η εικόνα από την ΡΑΕ

Ανάκληση αδειών των εργαζομένων στον ΔΕΔΔΗΕ και μεταφορά προσωπικού και εξοπλισμού στις περιοχές που πλήττονται από την κακοκαιρία εφαρμόζεται από σήμερα, όπως προκύπτει από την έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Ελέγχου Αττικής του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο μεταξύ η εικόνα από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι ότι με τα τωρινά δεδομένα στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν ανακύπτει πρόβλημα κάλυψης της αυξημένης -λόγω της κακοκαιρίας- ζήτησης.

Η σύσκεψη στον ΔΕΔΔΗΕ είχε αντικείμενο τον σχεδιασμό και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας, ενόψει της κορύφωσης της κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Τάσος Μάνος, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Δικτύου Ηρακλής Μενεγάτος και οι επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ΥΠΕΝ:

-Για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, στην Αττική έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του τακτικού και εργολαβικού προσωπικού. Ειδικότερα, 550 άτομα και 140 οχήματα και μηχανήματα έργου βρίσκονται σε ετοιμότητα σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας Αττικής.

-Τα συνεργεία αντιμετώπισης βλαβών έχουν ενισχυθεί και σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται τα συνεργαζόμενα συνεργεία για τυχόν επιπλέον ενίσχυση των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ στις περιοχές που τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

-Για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στα νησιά, προληπτικά έχει μεταφερθεί προσωπικό, μηχανικός εξοπλισμός και υλικά στις Σποράδες και τη Σκύρο, καθώς και στο νησιωτικό συγκρότημα της ‘Ανδρου, της Τήνου και της Κέας, σε περίπτωση που επιβληθεί απαγορευτικό απόπλου.

-Επίσης, προσωπικό και εξοπλισμός υποστήριξης από μονάδες του ΔΕΔΔΗΕ της Διεύθυνσης Μακεδονίας Θράκης και της Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου, αλλά και συνεργαζόμενων αναδόχων κατασκευής δικτύων μετακινήθηκαν προς τη Χαλκίδα και την Ελευσίνα παραμένοντας σε κατάσταση πλήρους επιφυλακής.

-Όσον αφορά στη Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Ελλάδας και Εύβοιας έχει μισθωθεί βαρύς μηχανικός εξοπλισμός αποχιονισμού.

-Έχει εξασφαλιστεί η πλήρης και απρόσκοπτη λειτουργία του Κέντρου Αναγγελίας Βλαβών, ενώ υπενθυμίζεται η ενεργοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ της νέας δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής -από κινητό και σταθερό- 800 400 4000 προς διευκόλυνση των πολιτών.

Στο μεταξύ, αρμόδια στελέχη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας επεσήμαναν σήμερα ότι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με τις παρούσες συνθήκες που επικρατούν στο σύστημα παραγωγής και μεταφοράς ρεύματος, καλύπτεται χωρίς πρόβλημα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ύστερα από τις επαφές που έγιναν με τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ρεύματος και φυσικού αερίου, η εικόνα που προκύπτει έχει ως εξής:

Είναι διαθέσιμες όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο.

Από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, είναι εκτός οι μονάδες Αγίου Δημητρίου 5 (η οποία μπορεί να ενταχθεί ως το τέλος εβδομάδας) Αγίου Δημητρίου 1 και Μεγαλόπολης 4 οι οποίες μπορούν να ενταχθούν άμεσα εφόσον ζητηθεί.

Σε υψηλά επίπεδα είναι και τα υδάτινα αποθέματα στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών φραγμάτων της ΔΕΗ, όπως και τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ρεβυθούσα.

Δεν αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή πρόβλημα στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ωστόσο αν υπάρξει κάποια σοβαρή βλάβη (αν για παράδειγμα καταρρεύσει πυλώνας) τότε η αποκατάσταση θα είναι πιο δύσκολη λόγω του χιονιού.

Το φορτίο αναμένεται να φτάσει σήμερα στα 8.700 μεγαβάτ, ενώ πιθανώς θα είναι ακόμη υψηλότερο το επόμενο διήμερο.

Αυτήν την ώρα σημειώνονται διακοπές σε τμήματα των περιοχών Ιστιαίας (Β. Εύβοια), Νταού Πεντέλης και Μαραθώνα, ενώ αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στην Ανθούσα και το Μαντούδι που σημειώθηκαν νωρίτερα.

Σε 87 ανήλθαν οι κλήσεις που έχει δεχτεί η Πυροσβεστική εξαιτίας της κακοκαιρίας 

Δεκαοκτώ νεφροπαθείς έχει μεταφέρει η Πυροσβεστική από διάφορα σημεία της Αττικής σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση. Μέχρι πριν λίγη ώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος είχε δεχθεί 87 κλήσεις σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων οι 68 ήταν από την Αττική. Οι κλήσεις αφορούν την παροχή βοήθειας σε άτομα που είναι εντός των ακινητοποιημένων οχημάτων τους, νεφροπαθείς που χρειάζεται να μεταφερθούν σε νοσοκομεία για αιμοκάθαρση, καθώς και τη μεταφορά ηλικιωμένων σε συγγενικά τους πρόσωπα ή στο ίδιο τους το σπίτι.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες το βράδυ έχει τεθεί σε μερική επιφυλακή το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, με τα συνεργεία που βρίσκονται στις βάσεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών να είναι σε ετοιμότητα. Σχετικά με την Αττική, από το πρωί 50 οχήματα της Πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους προκειμένου να επέμβουν όπου υπάρχει ανάγκη.

Αναλυτικά:

   Χαμηλές θερμοκρασίες:

Επισημαίνεται ότι από σήμερα έως την Τετάρτη οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δε θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

   Χιονοπτώσεις:

Σήμερα, Δευτέρα 24/1, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και θα είναι τοπικά πυκνές αρχικά στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια, την Ανατολική Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο και σε όλο το νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα χιονοπτώσεις θα σημειώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Την Τρίτη 25/1/2022 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση στη βόρεια χώρα, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχιστούν οι πυκνές χιονοπτώσεις.

     Θυελλώδεις Άνεμοι:

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα επικρατούν στην Ανατολική Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι (8 με 9 μποφόρ).

Σύμφωνα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται, θα επηρεάσουν:

– Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

– Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

– Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

– Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από σήμερα νωρίς το μεσημέρι.

Μάλιστα χθες ενεργοποιήθηκε το 112 και στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους της Μαγνησίας, των Σποράδων, της Φθιώτιδας, της Εύβοιας, των βόρειων Κυκλάδων και της Λήμνου, προειδοποιώντας τους για έντονες χιονοπτώσεις το επόμενο 48ωρο και καλώντας τους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποίηση για έντονες χιονοπτώσεις στην περιοχή σας το επόμενο 48ωρο. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακολουθείτε οδηγίες Αρχών. Οδηγίες προστασίας: https://bit.ly/3nSf8RL».

   Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός – Έκκληση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων τις επόμενες 48 ώρες

Έκκληση προς τους πολίτες να αποφύγουν κάθε μη απαραίτητη μετακίνηση τις επόμενες 48 ώρες και να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, απηύθυνε χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ύστερα από την ευρεία συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο, χρειάζεται από όλους προσοχή και εγρήγορση. Θερμή παράκληση ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των αρχών. Με σωστή συνεργασία όλων των φορέων τη βοήθεια των πολιτών θα μπορέσουμε να μειώσουμε αν είναι δυνατόν στο ελάχιστο τις επιπτώσεις από αυτή την κακοκαιρία», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως τόνισε ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ επισήμανε ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι για να είναι η χώρα λειτουργική και να συνεχίσει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Παράλληλα σε μερική επιφυλακή τέθηκε από χθες το βράδυ το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετεί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Αττικής, Μαγνησίας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κυκλάδων και νήσου Σκύρου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για όσο διάστημα αυτά εκδηλώνονται, σύμφωνα και με τις επικαιροποιημένες προβλέψεις της ΕΜΥ, ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το προσωπικό των υπόλοιπων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Επιπλέον, ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε επίσης ισχυρή σύσταση προς τους οδηγούς βαρέων οχημάτων που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τον οδικό άξονα Αθηνών-Θεσσαλονίκης να προτιμήσουν άλλους ανάλογους αυτοκινητόδρομους όπως την Ολυμπία και την Ιονία Οδό ώστε να αποφύγουν κάθε ενδεχόμενο πρόβλημα, ενώ προσέθεσε ότι όσοι οδηγοί Ι.Χ. οχημάτων σχεδιάζουν να μετακινηθούν στον άξονα Αθήνας-Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες. «Η Αστυνομία, αναλόγως της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπει σε οχήματα δίχως αντιολισθητικές αλυσίδες να εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τονίστηκε ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για άμεση επέμβασή τους σε περίπτωση ανάγκης εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Χιονοπτώσεων και Παγετού με την κωδική ονομασία «Βορέας».

Επιπλέον, λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα, με συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενώ όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας των περιοχών όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα (Αττική, Μαγνησία, Εύβοια και Σκύρο, Βοιωτία, Κυκλάδες) βρίσκονται σε επιφυλακή με δυνατότητα περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επίσης, σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει θέσει στη διάθεσή των πολιτών δωρεάν τηλεφωνική γραμμή για αναγγελίες βλαβών (800 400 4000).

    Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως ανακοινώθηκε χθες όπου δεν λειτουργήσουν τα σχολεία δια ζώσης θα γίνει τηλεκπαίδευση. Ακόμη σήμερα αλλά και αύριο κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ), στις εξής Περιφέρειες:

Αττικής, Κρήτης, Κυκλάδων, καθώς και στις περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Λήμνου, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φλώρινας και Κορινθίας.

     Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες

Έκκληση προς τους πολίτες απευθύνει η ΓΓΠΠ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις κατά τις επόμενες 48 ώρες και να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

  ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.