Η συζήτηση έγινε εν μέσω αντιπαραθέσεων για τον κίνδυνο τυχόν συμπερίληψη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν να σημαίνει μετατροπή της πράσινης γραμμής σε ‘σκληρό’ σύνορο της ΕΕ. Την κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη διατύπωσε από του βήματος της Βουλής κατά τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος διχοτόμησης του νησιού, οι προηγούμενοι πρόεδροι της Κύπρου (Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας) είχαν αποφύγει να καταθέσουν αίτηση ένταξης στη Συμφωνία Σένγκεν, κάτι που θα σήμαινε την υποχρέωση της κυπριακής αστυνομίας να προστατεύει τα σημεία διέλευσης από και προς τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού ως εάν ήταν σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανησυχίες για νέα “χρυσά διαβατήρια”
Η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στο Σένγκεν είχε κατατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2019 και σύμφωνα με τη βουλευτή των Οικολόγων, δεν είναι άσχετη με την κατάργηση του προγράμματος χρυσών διαβατηρίων και σχετικών αιτημάτων που προέβαλε προς την κυβέρνηση ο σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, δηλαδή ο φορέας τα μέλη του οποίου είχαν ευνοηθεί από τη λειτουργία του καταργημένου λόγω φαινομένων διαφθοράς προγράμματος προσέλκυσης επενδύσεων στην Κύπρο μέσω της διάθεσης διαβατηρίων. Ανάλογη προσέγγιση με των Οικολόγων υιοθέτησε έναντι της προοπτικής ένταξης της Κύπρου στο Σένγκεν και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο ωστόσο υπερψηφίστηκε από τα υπόλοιπα κόμματα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία. Σημειώνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δέχεται κατηγορίες για μετατροπή της πράσινης γραμμής σε σκληρό σύνορο. Έντονες αντιδράσεις είχαν προκληθεί πέρσι όταν ο Υπουργός Εσωτερικών τοποθέτησε συρματοπλέγματα στην πράσινη γραμμή, δυτικά της πρωτεύουσας Λευκωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα συρματοπλέγματα τοποθετήθηκαν με σκοπό την αποτροπή εισόδου μεταναστών στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Δήλωση ετοιμότητας λέει το κυβερνών κόμμα
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης υπέδειξε ως μη σχετικές με τις διατάξεις του νομοσχεδίου τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η αντιπολίτευση. Όπως ανέφερε ο κ. Τορναρίτης πρόκειται για μία πρώτη δήλωση ετοιμότητας όσον αφορά την ένταξη στο Σένγκεν, μεγάλο μέρος του οποίου εφαρμόζεται ήδη στην χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη, στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος ούτε σε σκληρά σύνορα ούτε σε συρματοπλέγματα. Με το εναρμονιστικό νομοσχέδιο, η Κύπρος εγκαθιστά Εθνικό Σύστημα Πληροφοριών για σκοπούς άρνησης εισόδου και διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών στα κράτη μέλη. Ο σκοπός του νομοσχεδίου και συνακόλουθα η ένταξη της Κύπρου στη Ζώνη Σένγκεν σύμφωνα με την κυβέρνηση εξυπηρετεί την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών και την αποτροπή εισόδου σε κακοποιά στοιχεία.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Share This