RND: Ο ελληνικός τουρισμός μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας

Οι ρόδινες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και ο διπλωματικός πυρετός για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία είναι τα θέματα της σημερινής επισκόπησης.

“”Τέσσερεις στους πέντε Γερμανούς έχουν στραμμένο το μυαλό στις φετινές διακοπές”, δείχνει τουριστική ανάλυση της εταιρίας Έρευνα Διακοπές και Ταξίδια (FUR). Αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση φέτος είναι και ο κορυφαίος γερμανικός τουρ οπερέιτορ TUI: “Αναμένουμε ένα δυνατό καλοκαίρι 2022″, δηλώνει ο επικεφαλής της TUI Φριτς Γιούσεν”, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND με τίτλο “Ο ελληνικός τουρισμός μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας”.

Η ιστοσελίδα παρατηρεί: “Στις 30 Ιανουαρίου περίπου 3,5 εκατομμύρια πελάτες της TUI είχαν κάνει κρατήσεις για το καλοκαίρι, που αντιστοιχεί περίπου στο 72% του 2019, την ίδια περίοδο. Το ποσοστό εκείνων που προβαίνουν για πρώτη φορά σε κράτηση ξεπερνά το 100% σε σύγκριση με το 2019. Στις κορυφαίες προτιμήσεις των Γερμανών βρίσκεται η Ελλάδα. Ήδη το 2020 οι τουρίστες προτίμησαν μαζικά την Ελλάδα, κάτι που δεν περίμενε σχεδόν κανείς. Οι αεροπορικές μετακινήσεις έφθασαν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου το 86% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη ήταν μόλις 40%.

Για το 2022 οι προοπτικές είναι ρόδινες: “Η τάση θα συνεχιστεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος της TUI Άαγκε Ντίνχαουπτ στο δημοσιογραφικό δίκτυο RND και υπολογίζει ότι φέτος θα μεταφέρει στην Ελλάδα 3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ πριν από την κρίση, το 2019, μετέφερε 2,8 εκατομμύρια. Κρήτη, Ρόδος, Κέρκυρα και Κως είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμοί. Στα νησιά αυτά οι τιμές έχουν πάρει την ανιούσα, την ώρα που εξαντλούνται εν μέρει τα ελεύθερα δωμάτια. Ο εκπρόσωπος της TUI δηλώνει πάντως ότι ιδίως “φέτος θα είναι πιο δύσκολο για εκείνους που θέλουν να κλείσουν την τελευταία στιγμή να βρουν χαμηλότερη τιμή””.

SZ: ” Και τώρα συνομιλούν”
“Η κρίση στην Ουκρανία δεν θα επιλυθεί με την επίσκεψη του γερμανού καγκελάριου στο Λευκό Οίκου, ούτε με το ταξίδι του γάλλου προέδρου στη Μόσχα.Τα δύο αυτά γεγονότα συνέβαλαν στη χαλάρωση του γόρδιου δεσμού, ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες περιπλέκεται ακόμα περισσότερο.”, σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο: “Και τώρα συνομιλούν”. Η εφημερίδα του Μονάχου σημειώνει: “Η σημαντικότερη είδηση είναι ότι ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε σε πολύωρες συνομιλίες, στις οποίες δεν μπορεί να συζητήθηκαν μόνο δευτερεύουσας σημασίας ζητήματα. Και επειδή η πορεία της κρίσης εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αναμφίβολα μια καλή είδηση ότι ο παραλογισμός της μαζικής συγκέντρωσης στρατευμάτων περιορίστηκε σε κάποιο βαθμό από τη σύνεση της ανταλλαγής επιχειρημάτων.

Τα ταξίδια του Μακρόν δείχνουν την κατεύθυνση που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι: Στο Κίεβο αναζήτησε τα όρια ευχέρειας κινήσεων του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο τεταμένο εσωτερικό κλίμα στην Ουκρανία. Στο Βερολίνο ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει από κοινού με τον καγκελάριο Σολτς και τον πολωνό πρόεδρο Ντούντα να διασφαλίσει την απαραίτητη ενότητα της ΕΕ για την εφαρμογή της ανανεωμένης συμφωνίας του Μινσκ. Εδώ ο καγκελάριος Σολτς αποκτά τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά που τον χωρίζει ακόμα από τον γάλλο πρόεδρο. Στις προσπάθειες διαμεσολάβησης δεν χρειάζονται ένα γαλλικό και ένα γερμανικό σχέδιο. Όταν ο γερμανός καγκελάριος ολοκληρώσει τις επαφές του στη Μόσχα δεν θα συντρέχει πια λόγος για παράλληλες διαπραγματεύσεις”.

FAZ “Παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι”
Στο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με τίτλο “Παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι”: “Στη Μόσχα περιμένουν τον καγκελάριο Σολτς δύσκολες συνομιλίες, με τις οποίες έχει τελειώσει ήδη ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πούτιν έκανε μετά λόγο για “βασανιστήριο”. Το απολαμβάνει όταν ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες τον παρακαλούν για ειρήνη. Αυτή την επίθεση…διπλωματίας ο ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να την συνεχίσει επ΄ αόριστον. Και ποιος ξέρει; Ίσως στο τέλος να επιβραβευθεί για την απόσυρση των στρατευμάτων του από τα ουκρανικά σύνορα”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle