Κυρ. Μητσοτάκης: Η θέση της χώρας μας στο προσφυγικό εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια

«Η θέση της χώρας μας είναι απλή, εδράζεται από τη μια στον ανθρωπισμό και από την άλλη στην ασφάλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, μετά τη συνάντησή τους στο Ζάγκρεμπ.

«Στη φύλαξη ευρωπαϊκών και των εθνικών συνόρων και στη διάσωση των κατατρεγμένων ανθρώπων», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην άμεση ανταπόκριση του κ. Πλενκοβιτς πριν δυο χρόνια όταν ως προεδρεύων του ευρωπαϊκού συμβουλίου «βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο και επαναβεβαίωσε τη στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια Ελλάδος να φυλάξει τα ελληνικά σύνορα που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία και ευχήθηκε σύντομα να επουλωθούν οι πληγές στην Κροατία από τους τελευταίους καταστροφικούς σεισμούς.

«Δυστυχώς έχουμε και εμείς τέτοια φυσικά φαινόμενα. Αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος και τις δυσκολίες», υπογράμμισε και ευχαρίστησε τον κ. Πλενκοβιτς για την ταχύτητα με την οποία έσπευσε η Κροατία να υποστηρίξει την Ελλάδα στέλνοντας ένα Καναντέρ όταν αντιμετωπίσαμε μεγάλες δυσκολίες με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι.

«Μοιραζόμαστε ως εταίροι, ως σύμμαχοι τις ίδιες αξίες και αρχές για ένα κοινό όραμα, για ασφαλή και γεμάτη ευημερία βαλκανική», ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θερμά την ένταξη της Κροατίας στην ευρωζώνη, τη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ.

Παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος για τη συμμετοχή της Κροατίας στη σύνοδο των MED9 και τόνισε ότι οι δυο χώρες έχουν πολλές ευκαιρίες να αναπτύξουν περαιτέρω τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σημαντική παρουσία και συμμετοχή ελληνικών εταιρειών σε έργα υποδομής στην Κροατία ενώ τόνισε πως και οι δυο χώρες «προσβλέπουμε σε εξαιρετική τουριστική χρόνια το 2022».

Είπε επίσης ότι και οι δυο χώρες είναι πρωταγωνίστριες στην ανάπτυξη το 2021 και αυτό τους επιτρέπει να μπορούν να στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το θέμα των δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι το μέλλον τους πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια και συμπλήρωσε πως ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία τόνισε τη σημασία της ενότητας του ευρωπαϊκού και του ευρωατλαντικού μετώπου και εξέφρασε την ευχή για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επιπλέον ότι συνεχάρη την Κροατία για την επιλογή της να αγοράσει μαχητικά Ραφάλ «κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να συσφίξουμε περαιτέρω τη δυναμική μας συνεργασία».

«Οι σχέσεις μας είναι στο ισχυρότερο, στο καλύτερο σημείο στην ιστορία δυο χωρών και μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την επίσκεψη. Τόνισε ότι συζήτησαν για πολλά θέματα και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στην Ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και στον ΟΟΣΑ.

«Μιλήσαμε και για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για Ειρήνη στην περιοχή», συνέχισε, ενώ για την οικονομία ο κ. Πλένκοβιτς αναφέρθηκε στις επιδόσεις των χωρών στην ανάπτυξη.

Είπε επίσης ότι αντάλλαξαν απόψεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενώ τόνισε ότι το περασμένο καλοκαίρι θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και στο μέλλον στην πολιτική προστασία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στο μεταναστευτικό. Η Ελλάδα συγκρατεί τις εντάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στη νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ενώ είπε ότι συζήτησαν και για την αγορά των μαχητικών Ραφάλ από την Ελλάδα και την Κροατία.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.