Forbes: “Καμπανάκι” για Fed το νέο πληθωριστικό “άλμα” – Πόσο επιθετικά θα αυξήσει τα επιτόκια;

Feb 15, 2022

Του Jonathan Ponciano

Ενώ οι αγορές προσπαθούν να σταθμίσουν τις ανησυχίες σχετικά με το πόσο γρήγορα η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολούθησε κατά την πανδημία, οι επενδυτικές τράπεζες προειδοποιούν τους πελάτες τους ότι η Federal Reserve μπορεί να αναγκαστεί να κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι αναμενόταν για να καταπολεμήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού, με ορισμένους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν έως και 7 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022· διπλάσιες –και παραπάνω– από τον αριθμό στον οποίο συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των αξιωματούχων της Fed.

“Ο πληθωρισμός είναι παρών και παντού”, παρατήρησαν οικονομολόγοι της Bank of America σε σημείωμά τους την προηγούμενη Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας τα “ανησυχητικά” στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα οποία ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 40ετίας, ως “καμπανάκι” για τη Fed και πρόβλεψαν ότι οι αξιωματούχοι της θα προχωρήσουν σε 7 αυξήσεις των επιτοκίων –κατά 25 μονάδες βάσης εκάστη– εντός του 2022.

Παρόμοιο “χρησμό” έδωσαν μετά από λίγες ώρες οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs, οι οποίοι αναθεώρησαν προς τα πάνω την εκτίμησή τους σε 7 αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 –και πάλι κατά 25 μ.β. εκάστη– από 5 αυξήσεις που “έβλεπαν” προηγουμένως.

Σε μια ακόμη πιο “επιθετική” εκτίμηση προχώρησε η Bank of America, η οποία σε σημείωμά της την προηγούμενη Παρασκευή πρόκρινε να αυξηθούν τα επιτόκια κατά 50 μ.β. εξαρχής, δηλαδή στην πρώτη ή/και δεύτερη επόμενη συνεδρίαση της Fed. Κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας παραμένουν διστακτικοί ως προς αυτό το σενάριο, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον αντίκτυπο της πανδημίας.

“Τις τελευταίες ημέρες, η ρητορική της Fed παραμένει αινιγματική”, έγραψε ο Ethan Harris της Bank of America, επισημαίνοντας ότι ορισμένοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος της Atlanta Fed Raphael Bostic, εξακολουθούν να προβλέπουν μόλις τρεις αυξήσεις κατά 25 μ. β. για φέτος, παρόλο που παραδέχονται ότι η Fed δεν έχει ακόμη κατασταλάξει αν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μ. β. στην επόμενη συνεδρίασή της τον Μάρτιο.

Η Goldman Sachs ανέφερε την Πέμπτη ότι “αντιλαμβάνεται τα επιχειρήματα” για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ. β. τον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντας το τρέχον επίπεδο του επιτοκίου “ακατάλληλο” και προσθέτοντας ότι οι φόβοι που προέρχονται από τον συνδυασμό του επίμονα υψηλού πληθωρισμού με την αύξηση των μισθών “πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη”.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές φαίνεται να “χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη Fed”, όπως τόνισε σε διαδικτυακό σχόλιό της την Παρασκευή η Callie Cox, αναλύτρια της eToro, επισημαίνοντας ότι οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη λόγω της ανησυχίας ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να δράσει επιθετικά τον Μάρτιο ή ακόμη και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα – κάτι που έχει να συμβεί από το 1994.

Τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διοχέτευσε το κράτος στην αγορά βοήθησαν να κρατηθεί όρθια η οικονομία κατά την πανδημία, αλλά ο υψηλότερος πληθωρισμός των τελευταίων 40 ετών έχει προκαλέσει κλυδωνισμούς στο χρηματιστήριο – ιδίως από την έναρξη του έτους και μετά. Ο S&P 500 έχει διολισθήσει κατά σχεδόν 7% τον τελευταίο ενάμισι μήνα, όταν και αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων, οι οποίες συνήθως πλήττουν τα εταιρικά κέρδη και τις μετοχές. “Η Fed πρέπει να οδηγήσει την οικονομία μέσα από μια στενωπό προς το σημείο όπου ο πληθωρισμός είναι χαμηλότερος, ωστόσο η ανάπτυξη δεν επιβραδύνεται σημαντικά, γεγονός που νομίζω ότι “στενεύει” και άλλο αυτήν τη στενωπό” μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, δήλωσε την Παρασκευή στο Politico ο οικονομολόγος της Deutsche Bank στις ΗΠΑ Matthew Luzzetti.

Την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed του Saint Louis James Bullard έγινε ο πρώτος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που υποστήριξε ανοιχτά μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ. β. τον Μάρτιο. “Ήμουν ήδη επιθετικός, αλλά η άποψή μου για το τι πρέπει να κάνει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ενισχύθηκε δραματικά”, δήλωσε ο Μπούλαρντ μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, προσθέτοντας ότι θα “ήθελε να δει” αυξήσεις 100 μονάδων βάσης –αθροιστικά– έως την 1η Ιουλίου. Επιπλέον, έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας έκτακτης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνοντας ότι “κάποτε η Επιτροπή θα αντιδρούσε με μια συνεδρίαση εδώ και τώρα [. . .]. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ευέλικτοι και να εξετάζουμε τέτοιου είδους σενάρια”. Η Goldman Sachs εκτιμά πως εάν ακόμη ένας αξιωματούχος της Fed συμφωνήσει με την πιο επιθετική οπτική του Bullard, τότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο για 7 αυξήσεις επιτοκίων από 25 μ. β. εκάστη εντός του έτους.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουμε με μια αύξηση 50 μ. β. Πρέπει να είμαστε εγκρατείς”, τόνισε την προηγούμενη Τετάρτη η πρόεδρος της Fed του Cleveland Loretta J. Mester. “Παρόλο που μπορείς να στείλεις σήμα για το τι θα ακολουθήσει, μόλις κάνεις την πρώτη κίνηση, θα έρθει η αντίδραση”.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Federal Reserve του Ιανουαρίου θα δημοσιευθούν την Τετάρτη και λογικά θα παρέχουν σαφέστερες ενδείξεις για το πώς σχεδιάζουν οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των 4 τελευταίων δεκαετιών. Η επόμενη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 16-17 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ FORBES

 

Σχετικά Άρθρα

ΕΥΔΑΠ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

ΕΥΔΑΠ: ΔΙΑΚΟΠΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

Η ΕΥΔΑΠ ανακοινώνει ότι, λόγω έκτακτων τεχνικών εργασιών σε κεντρικό τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης, θα σημειωθεί πτώση της πίεσης έως και πλήρης διακοπή της παροχής του νερού στην ευρύτερη περιοχή του Πανοράματος Γαλατσίου. Διάρκεια: από ώρα 08:00 της Πέμπτης 1...

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Λιανεμπόριο: Ποιες είναι οι νέες δεξιότητες που θα καθαρίσουν το μέλλον;

Ένα σύνολο δεξιοτήτων για το βιομηχανικό οικοσύστημα του λιανεμπορίου παρουσίασαν οι εργοδότες του τομέα του λιανεμπορίου και οι συνδικαλιστικές ενώσεις Eurocommerce και Uni Europa, με την υποστήριξη της Επιτροπής. Η συγκεκριμένη συζήτηση στοχεύει να προσφέρει στους...

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε για την ασφάλεια των προϊόντων

Νέοι κανόνες από την Ε.Ε για την ασφάλεια των προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ικανοποιημένη για την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επετεύχθη χθες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου επί των βασικών στοιχείων του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων. Όλα αυτά έπειτα από υποβολή σχετικής...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This