Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης -Άτυπη Σύνοδος των 27 για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα (Πέμπτη) και αύριο (Παρασκευή) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Kορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης. Tο μεσημέρι της Παρασκευής θα αναχωρήσει για το Μόναχο για να μετάσχει στην ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σύνοδος της Ε.Ε με τις αφρικανικές χώρες-της οποίας θα προηγηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία – επιδιώκει να θέσει τις βάσεις για μια φιλόδοξη εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αφρική που αφορά όλο το φάσμα των προκλήσεων, από την πράσινη μετάβαση και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και τη μετανάστευση και την κινητικότητα.

Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι τα ανοίγματα και η ενίσχυση των σχέσεων με την υποσαχάρια Αφρική, κάτι που δρομολογείται ήδη μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη δωρίσει 3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στην Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση της αφρικανικής ηπείρου, υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα ήδη έχει κομβικό ρόλο ως γέφυρα της Ευρώπης με την Αφρική μέσω της Αιγύπτου.

Η συμφωνία που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος τον περασμένο Οκτώβριο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, είναι το πρώτο εγχείρημα διασύνδεσης της Αφρικής με την Ευρώπη και μετατρέπει τη χώρα μας σε γέφυρα μεταφοράς καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας από την Αφρική στην Ευρώπη, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές και τονίζουν πως το ελληνοαιγυπτιακό εγχείρημα έχει μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σημασία, καθώς μέσω αυτού η Ευρώπη μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή και φθηνή «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια και έχει αναγνωριστεί ήδη ως στρατηγικής σημασίας τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ.

Σήμερα Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουάντα Πωλ Καγκάμε (Paul Kagame) και με τον Πρόεδρο της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι (Muhammadu Buhari), ενώ αργότερα θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός συμπροεδρεύει με τον Ιρλανδό ομόλογό του σε πάνελ με θέμα τη γεωργία και την βιώσιμη ανάπτυξη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μετάσχει στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Εκεί, θα μιλήσει σε πάνελ με θέμα την υπονόμευση των δημοκρατικών αρχών, μαζί με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι (Nancy Pelosi) και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ (Christine Lambrecht) και συντονιστή τον Ίβαν Κράστεβ (Ivan Krastev), ενώ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Άτυπη Σύνοδος των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία, πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής μεταξύ της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Θα πραγματοποιηθεί μίας ώρας άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις 1.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Οι Ευρωπαίοι εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες να προσεγγίσουν τη Μόσχα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας, σε περίπτωση επίθεσής της κατά της Ουκρανίας. Οι κυρώσεις αυτές που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο έχει ανακοινωθεί ότι αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

«Μην επιλέξετε τον πόλεμο», ήταν η έκκληση της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρουλα φον ντερ Λάιεν προς τη Μόσχα, κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ο δρόμος της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός», είπε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση που το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ισχυρή και ενωμένη».

«Η επιθετικότητα της Ρωσίας όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά απειλεί την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κατά την ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι “η Ρωσία έχει να επιλέξει μεταξύ του πολέμου και των τραγικών θυσιών που τον συνοδεύουν, ή το θάρρος της πολιτικής δέσμευσης και των διπλωματικών διαπραγματεύσεων”. Παράλληλα, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει επιπλέον μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ έχει επισημάνει ότι η ΕΕ συνεχίζει να προσπαθεί για μια διπλωματική λύση, ενώ η Ευρώπη ζει τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Εξάλλου, η 6η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), με τη συμμετοχή ηγετών των 55 μελών της Αφρικανικής Ένωσης, προκειμένου να καθορίσουν μια «νέα εταιρική σχέση». Η ασφάλεια, η υγεία και η σταθερότητα είναι οι τρεις κοινές προκλήσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν η Ευρώπη και η Αφρική για να «αλλάξουν το παιχνίδι» των σχέσεών τους. Η οικονομία, η δημιουργία θέσεων εργασίας, η μετανάστευση, η πανδημία και τα εμβόλια, η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ