Forbes – Ουκρανία: Μια προσφυγική κρίση “δια χειρός” Πούτιν θα είναι έγκλημα πολέμου

Του Craig Hooper

Μπορεί να μην έχει ξεσπάσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση, αλλά ήδη το ανθρωπιστικό κόστος της ρωσικής επιθετικότητας απέναντι στην Ουκρανία αυξάνεται. Την Παρασκευή, οι “τοποθετημένοι” από τη Μόσχα φιλορώσοι ηγέτες στις αποσχιθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ανακοίνωσαν μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων ότι θα απομακρύνουν 700.000 αμάχους, στέλνοντάς τους σε ένα αβέβαιο μέλλον: σε μια Ρωσία που φαίνεται εντελώς ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση.

Τα πλάνα των χρηματοδοτούμενων από τη Ρωσία ΜΜΕ έδειξαν μερικά λεωφορεία -στα οποία επέβαιναν και παιδιά- να αναχωρούν και η Μόσχα έστειλε έναν υψηλόβαθμο γραφειοκράτη των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να τους “υποδεχθεί”, ανακοινώνοντας ότι όσοι πρόσφυγες έφτασαν στη Ρωσία θα λάβουν μια πενιχρή βοήθεια 10.000 ρουβλιών (περίπου 130 δολάρια). Πέραν τούτου, καμία ένδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προετοιμάσει υποδομές για να υποστηρίξει αυτούς τους πρόσφυγες ή όσους άλλους προκύψουν από μια επικείμενη πολεμική σύρραξη.

Η Δύση έχει επανειλημμένα ανεχθεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν να προκαλεί ανθρωπιστικές κρίσεις, χωρίς να του επιβάλει κυρώσεις. Αυτό έγινε στη Γεωργία, στη Τσετσενία και αλλού. Και αυτή η τακτική πρέπει να αλλάξει. Αυτήν τη φορά, η Δύση έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τη Ρωσία να αποδείξει αν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να καλύψει τις ανάγκες των εκτοπισμένων προσφύγων από την ανατολική Ουκρανία.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η αποτυχία του Πούτιν να ανταποκριθεί σε μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση θα πρέπει να διωχθεί ως έγκλημα πολέμου – με τη Δύση να κινείται γρήγορα για να κατασχέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων θυμάτων που θα προκαλέσει αυτή ο εκτοπισμός.

700.000 πρόσφυγες: “σταγόνα στον ωκεανό”
Μετακινώντας περίπου 190.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέδειξε ότι η Ρωσία είναι απολύτως ικανή να διαχειριστεί μια υλικοτεχνική στρατιωτική πρόκληση. Ωστόσο, η Ρωσία έχει αφιερώσει ελάχιστα κονδύλια και μικρό μέρος της τεχνογνωσίας της προκειμένου να εμποδίσει τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές να μετατραπούν σε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Πέρυσι, όταν η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBR) σταμάτησε περίπου 1,7 εκατ. μετανάστες στα νότια σύνορα της χώρας, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέσπασε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια από άλλες προτεραιότητες μόνο και μόνο για να τα διοχετεύσει στην κάλυψη του κόστους περίθαλψης 20.000 ασυνόδευτων παιδιών. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι σημαντική δαπάνη.

Είναι κακός οιωνός εάν η Ρωσία φανεί απρόθυμη να προστατεύσει τους ανθρώπους στους οποίους η ίδια αποδίδει ρωσική εθνοτική καταγωγή. Διαθέτοντας δισεκατομμύρια σε συναλλαγματικά αποθέματα, μόνο από ωμή κακεντρέχεια θα παρέβλεπε τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις μιας αδικαιολόγητης εισβολής στην Ουκρανία.

Η αγανάκτηση απέναντι σε αυτή την κατάσταση πρέπει να εκφραστεί εδώ και τώρα. Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αριθμός των προσφύγων θα πολλαπλασιαστεί, καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί θα κινηθούν προς τα δυτικά σύνορα και την Ευρώπη. Έστω το 10% από τα 41 εκατ. των Ουκρανών πολιτών να αναζητήσει ασφάλεια στην Ευρώπη, η Δύση θα πρέπει να λογοδοτήσει και στη συνέχεια να αναγκάσει τη Ρωσία και τους ολιγάρχες της να πληρώσουν τις δαπάνες για τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων.

Εάν η Δύση δεν στείλει εδώ και τώρα “σήμα αγανάκτησης” στη Ρωσία, θα δώσει την ευκαιρία στη Μόσχα -σε μεταγενέστερο στάδιο- να καλλιεργήσει οργή κατά της Δύσης για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη ρωσική επιθετικότητα.

Δώστε “χώρο” στη Samantha Power
Οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή τους ένα σημαντικό εργαλείο για να αναδείξουν το ανθρωπιστικό “φιάσκο” της Ρωσίας. Μέσω του Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), η επικεφαλής Samantha Power μπορεί να κοινωνήσει ένα απλό μήνυμα: ότι η αδυναμία του Πούτιν να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση συνιστά έγκλημα πολέμου. Αν και κάπως επιρρεπής στην υπερβολή και υπό “εποπτεία” καθότι τείνει στην αυτοπροβολή, η Power είναι μια φωνή που ξέρει πώς να διευρύνει τον αντίκτυπο ενός μηνύματος. Αυτή μπορεί να είναι η στιγμή της.

Ωστόσο, για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη ρωσική επιθετικότητα που υποστηρίζεται από διάφορα ΜΜΕ, ο USAID θα χρειαστεί πολλά χρήματα και, μάλιστα, άμεσα. Ως οργανισμός που “παρέχει έγκαιρη και αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση σε πληγέντες από καταστροφές και σύνθετες κρίσεις”, ο USAID “ανταποκρίνεται σε 75 κρίσεις σε περισσότερες από 70 χώρες ετησίως, παρέχοντας τρόφιμα, νερό, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και παντός είδους βοήθεια σε αναξιοπαθούντες”.

Το Κογκρέσο ικανοποιήθηκε με την υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Μετά από “τέσσερα χρόνια προτεινόμενων περικοπών όσον αφορά τα προγράμματα παροχής βοήθειας στο εξωτερικό από τον Πρόεδρο”, ο ταλαιπωρημένος USAID θα χρειαστεί όση υποστήριξη είναι εν δυνάμει διαθέσιμη για να αναβαθμιστεί και να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την επερχόμενη πρόκληση. Ο Πούτιν επιδιώκει να παρεμποδίσει την εμπλοκή της Δύσης σε αυτή την πτυχή της κρίσης, ευελπιστώντας ότι οι Σύμμαχοι θα χάσουν χρόνο και ενέργεια μέσα από κομματικές αντιπαραθέσεις, στην κλιμάκωση των οποίων ενδέχεται να “βάλει το χέρι της” και η Ρωσία.

Αυτή η κρίση θα ανήκει αποκλειστικά στον Πούτιν
Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η αδυναμία της Μόσχας να είναι έτοιμη να προσφέρει βοήθεια στους πρόσφυγες θα πρέπει να διωχθεί ως έγκλημα πολέμου. Και ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε προκλήσεις και “βρώμικα” πολιτικά παιχνίδια για να αποσπάσουν οικονομικούς πόρους που θα χρησιμεύσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που ο Πούτιν φαίνεται έτοιμος να “ξεδιπλώσει”, οι προσπάθειες αυτές δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν “στίγμα” για τις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Ναι, η Δύση επέτρεψε στον Πούτιν να προκαλέσει μικρότερης κλίμακας ανθρωπιστικές καταστροφές σε άλλες περιοχές χωρίς να του επιβάλει κυρώσεις, αλλά αυτήν τη φορά δεν μπορούμε να προσάψουμε κάτι στη Δύση.

Αυτήν τη φορά η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον Ρώσο πρόεδρο.

Εάν η παραδοσιακή κρατική χρηματοδότηση είναι δύσκολο να βρεθεί, η Δύση θα πρέπει να καινοτομήσει κατάσχοντας ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τον Πούτιν για να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί η Μόσχα και -φαίνεται πως- θα επηρεάσει όλη την ανατολική Ευρώπη.

ΠΗΓΗ FORBES