Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις εταίρων και συμμάχων

28.02.22 | 13:45

Με αναφορά στην απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκφράζοντας τη θλίψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας» είπε. «Με την παρουσία και τις δράσεις της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της ΝΔ, στη θητεία της στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεχώρισε. Ξεχώρισε για το ήθος της, για τον πολιτικό της λόγο, για την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι «η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον».

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο πολιτικό και ηθικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά την εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και τη στήριξη του ουκρανικού λαού.

Επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός τόνισε τις θέσεις αυτές τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στην έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ακόμη πως τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχή και ότι θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε αναλυτικά στις διατυπωμένες τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και υπενθύμισε τις θέσεις αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός σε καμία των περιπτώσεων απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Μίλησε για δικαίωση των θέσεων των ευρωπαίων ηγετών και μεταξύ αυτών του πρωθυπουργού και είπε πως οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι η άμυνα όχι μόνο είναι αυτοσκοπός αλλά και εθνική προτεραιότητα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η χώρα μας είχε διορατικότητα όπως και στην περίπτωση της αντιμετώπισης της πανδημίας, κινήθηκε γρήγορα και προχώρησε εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν.

Αναφέρθηκε στην αμυντική θωράκιση της χώρας και τόνισε πως διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια σε κάθε επίπεδο είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Ουκρανό πρόεδρο και στις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας. Μεταξύ αυτών στις κινήσεις που έχουν γίνει για την απώλεια των ομογενών στην Ουκρανία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε στην συνέχεια ότι είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της πρότασης του πρωθυπουργού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για λήψη μέτρων στον τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Οικονόμου έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην αυριανή συζήτηση – ενημέρωση στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. «Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν», τόνισε. «Αν η τάση αυτή δε σταματήσει εν τη γενέσει της θα θερίσουμε πολλές θύελλες σε κάθε επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε αν στο συμβούλιο των υπουργών άμυνας της ΕΕ θα ληφθεί απόφαση να μας ζητηθεί να πάνε στην Ουκρανία μαχητικά και πιλότοι.

“Η χώρα μας είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους μας στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του συμβουλίου των υπουργών άμυνας”, απάντησε.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόνου ανέφερε τα εξής: “Η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όχι απλως καταδικάζουμε. Ζητάμε και υποστηρίζουμε κυρώσεις, υποστηρίζουμε ενεργά το λαό της Ουκρανίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις. Δεν πρέπει να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα. Η στάση μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις όλου του δυτικού κόσμου, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες αποφάσεις που ελήφθησαν με το δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ”.

Ερωτηθείς αν θα ακολουθήσει και δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ουκρανία, απάντησε ότι προς το παρόν έχουμε μείνει σε αυτό που παραδόθηκε χθες και είμαστε σε συνεννόηση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης σε ερώτηση αν έπρεπε να συγκληθεί το ΚΥΣΕΑ πρώτα είπε ότι δεν προβλέπεται αυτό για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ή υλικού, ενώ απαντώντας σε όσους λένε ότι υπάρχει ζήτημα γιατί δεν εκλήθη ο Νίκος Δένδιας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα και πρόσθεσε: “Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες”.

Για τον Έλληνα πρέσβη που έφυγε από το Κίεβο ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι επικοινώνησε με το Υπουργείο Εξωτερικών και είπε ότι δεν πληρούνται οι συνθήκες ασφάλειας και γι’ αυτό ζητά άδεια να φύγει, άδεια που του δόθηκε. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να βρίσκονται στην Οδησσό και τη Μαριούπολη προξενικές αρχές ενώ ενεργούν και οι πρεσβείες μας στις όμορες χώρες.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές που αναμένονται από την Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και πως εξετάζεται ρύθμιση για να τους δοθεί 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας. Είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει τη δημιουργία μηχανισμού κατανομής αυτών των ανθρώπων στην ΕΕ.

Τέλος ερωτηθείς για την ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας παρέπεμψε στην απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: 

Θέλω να ξεκινήσω εκφράζοντας την θλίψη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου. Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε ιστορικό στέλεχος της παράταξής μας. Με την παρουσία και τις δράσεις της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στη θητεία της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχώρισε για το ήθος, το καθαρό πολιτικό της λόγο, την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα την θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό για τα όσα πρόσφερε και πέτυχε, αλλά και με θαυμασμό και σεβασμό για την γενναιότητά της απέναντι στις περιπέτειες της υγείας της. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους οικείους της.

 

Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε άλλαξε ραγδαία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επανατοποθετεί την πραγματικότητα -τόσο στην Ευρώπη όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη- σε πολλαπλά επίπεδα. Ο κόσμος μας όπως τον ξέραμε, άλλαξε ραγδαία στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών. Και φαίνεται ότι αυτό συνεχίζει να συμβαίνει, να αλλάζει με ρυθμό καταιγιστικό. Αμφισβητούνται πολλές από τις βεβαιότητες με τις οποίες προχωρήσαμε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Είναι ανάγκη λοιπόν να προσαρμοστούμε γρήγορα στα νέα δεδομένα και να ανταποκριθούμε στο νέο περιβάλλον. Γιατί η ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού έχει δείξει ότι πάντοτε επιβιώνει ο προσαρμοστικότερος και ο πιο προνοητικός.

Η Ευρώπη, έχοντας πλούσια ιστορική εμπειρία, δεν επαναπαύεται και δείχνει το απαιτούμενο ηθικό και πολιτικό σφρίγος για να διατηρήσει το πολιτισμικό κεκτημένο της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχει ενεργά στις αποφάσεις των εταίρων και των συμμάχων της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία και την στήριξη του ουκρανικού λαού. Τις θέσεις αυτές διατύπωσε ξεκάθαρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής όσο και την Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για σημαντικές κυρώσεις, οι οποίες θα πλήξουν ουσιαστικά τη ρωσική οικονομία και ζήτησε την προετοιμασία δράσεων για να αντιμετωπιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση, ώστε να προστατευθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν υπάρχει -όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός- καμιά αμφιβολία ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής, ότι η γεωπολιτική αναταραχή θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις και ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά της ενέργειας.

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών. Και τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται δεκτός, σε καμία των περιπτώσεων από όπου κι αν προέρχεται.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες- μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- που έθεταν επιτακτικά την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και ιδίως την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Αποδεικνύουν ταυτόχρονα ότι η άμυνα είναι όχι απλώς αυτοσκοπός, αλλά και εθνική προτεραιότητα. Χρειάζεται να επισημανθεί ότι, όπως και στην αρχή της πανδημίας -έτσι και τώρα- η κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη.

Η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός. Ήταν και είναι όρος ύπαρξης της πατρίδας και όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας και την ετοιμότητά της να παράσχει βοήθεια προς την Ουκρανία σε τομείς που θα ζητηθεί. Ήδη στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας -ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας και σε συνεννόηση με τους συμμάχους και τους εταίρους της- έστειλε χθες, αμυντικό υλικό με 2 C-130, καθώς και σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία συνόδευσε ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας ο κ. Χαρδαλιάς.

Στο μεταξύ, ύστερα από οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε χθες έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα, για τις αεροπορικές επιθέσεις στα χωριά Σαρτανά και Μπουγά, που στοίχισαν τη ζωή σε 10 Έλληνες ομογενείς. Εκφράστηκε αποτροπιασμός για τις απρόκλητες στρατιωτικές επιθέσεις και ζητήθηκε από την Ρωσία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του άμαχου πληθυσμού.

Εκφράζοντας το έντονο ενδιαφέρον του για τους ομογενείς μας και τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το Σάββατο το πρωί τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ο οποίος έχει σταλεί εκτάκτως στη Μαριούπολη, και τον Γενικό Πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση, τους οποίους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.

 

Για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Είναι πολύ σημαντικό για τους Έλληνες, αλλά και Ευρωπαίους καταναλωτές το γεγονός ότι το Συμβούλιο Κορυφής υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού για λήψη μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση και κάλεσε την Επιτροπή -όπως αναφέρεται στο κείμενο των Συμπερασμάτων- να παρουσιάσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης όσο το συντομότερο γίνεται.

 

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε ανάμεσα στα άλλα:

-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε..

-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.

Σημειώνεται ακόμη ότι σήμερα το μεσημέρι -ύστερα από πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προς τη Γαλλική Προεδρία που συνυπογράφεται από τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας- πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας. Ανάμεσα στα άλλα -σε συνέχεια της πρότασης του πρωθυπουργού – προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Είναι σαφές για την Ελλάδα ότι πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία για τις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος.

 

Για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

Εξετάζονται συνεχώς όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο δυσμενή- για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:

-Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.

-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

-Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.

-Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.

-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel.

 

Ενημέρωση της Βουλής – Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας είναι δομικά αναχρονιστικός

Υπενθυμίζω ότι ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει αύριο το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση, στη Βουλή όπλα τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση.

Ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν, πόνου και στερήσεων. Σε ένα παρελθόν βίας και πολέμου, σε ένα παρελθόν εθνικισμού. Η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο.

Τα ιστορικά μαθήματα δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεχαστούν σε έναν κόσμο ο οποίος σήμερα, στο παρόν, μοιάζει όλο και περισσότερο με το παρελθόν. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε ιστορικά, ούτε πολιτικά αφελής και δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν και με κανένα τρόπο να θίξει τα δίκαια και τα συμφέροντά της.

Είμαστε και θα παραμείνουμε παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας. Η Ελλάδα οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Η στάση μας σε κάθε προσπάθεια αναθεωρητισμού των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας οφείλει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος εδραίωσης της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά και διασφάλισης των εθνικών μας δικαίων.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 


Σχετικά Άρθρα

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Κ.Χατζηδάκης: Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σταδιακά σε έναν Οργανισμό που ξεκίνησε να λύνει προβλήματα Ο ΕΦΚΑ προχωρά στη προκήρυξη των 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, στην σύσταση Εταιρίας για...

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμυντικού σκέλους του Ναυπηγείου η συμμετοχή των Βρετανών στο πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής νέων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών...

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This