Γερμανικός Τύπος: Τα κίνητρα που υπόσχεται η Ουκρανία σε Ρώσους στρατιώτες αν παραδοθούν

Τα κίνητρα που υπόσχεται η Ουκρανία σε Ρώσους στρατιώτες αν παραδοθούν και η άρνηση Ερντογάν να πάρει ανοιχτά θέση υπέρ ή κατά της Ρωσίας στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

“Η ιδέα της Μόσχας να βαφτίσει τους στρατιώτες της απελευθερωτές δεν απέφερε καρπούς. Και τώρα οι Ουκρανοί δίνουν οικονομικά κίνητρα σε ρώσους στρατιώτες να αυτομολήσουν”, γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel με τίτλο: “Κίνητρα του Κιέβου στον ρωσικό στρατό για να καταθέσει τα όπλα”.

Η γερμανική ιστοσελίδα παρατηρεί: “Σε ανάρτηση στο Facebook ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεξίγ Ρεσνικόφ σημειώνει: “Κάντε την επιλογή σας. Ελάτε χωρίς οπλισμό, κρατώντας λευκή σημαία και λέγοντας το σύνθημα Million”. Οι Ουκρανοί υπόσχονται στους ρώσους στρατιώτες κάτι παραπάνω από 40.000 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από διεθνείς επιχειρήσεις πληροφορικής.

Ο ουκρανός υπουργός δηλώνει ότι “κάθε στρατιώτης που επιλέγει να μην είναι πια κατακτητής φέρνει πιο κοντά την ειρήνη. Για εκείνους που θα επιλέξουν να παραμείνουν κατακτητές δεν θα υπάρξει οίκτος”. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν όσοι Ρώσοι παραδίδονται λαμβάνουν όντως τα χρήματα από τους Ουκρανούς”.

Η Τουρκία αποφεύγει μέτρα κατά της Ρωσίας

Την απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα Δαρδανέλλια, σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο: “O διστακτικός του Βοσπόρου”: “Με την εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ του 1936 η Τουρκία δεν επιτρέπει πλέον σε ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν στην Μαύρη Θάλασσα.Απαγορεύει ωστόσο παράλληλα και την πρόσβαση άλλων χωρών. Ο πρόεδρος Ερντογάν δέχεται πιέσεις από όλες τις πλευρές. Όμως η απαγόρευση διάπλου δεν ισχύει μόνο για την Ρωσία. Ισχύει και για τα πλοία νατοϊκών χωρών. Η κίνηση της Άγκυρας δείχνει για μια ακόμα φορά πόσο αναποφάσιστη είναι η τουρκική ηγεσία έναντι του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου “όλες οι κυβερνήσεις στη Μεσόγειο, αλλά και εκτός έχουν λάβει προειδοποιήσεις για αποστολή πολεμικών πλοίων στα Δαρδανέλλια”. Ακόμα κι αν η Τουρκία καταδικάζει αυστηρά τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι περισσότερο από εμφανές ότι αποφεύγει να λάβει μέτρα κατά της Μόσχας φοβούμενη αρνητικές συνέπειες για την εγχώρια οικονομία”.

“Ο Ερντογάν κρύβεται”

Kölner Rundschau σχολιάζει με τίτλο “Ο Ερντογάν κρύβεται”: “Το πόσο θα αντέξει ο Ερντογάν με τη στάση του “χωρίς εμένα” παραμένει άγνωστο. Ευρώπη και ΗΠΑ αποστέλλουν όπλα στην Ουκρανία και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο εμπόριο. Η Τουρκία δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να βρεθεί κατηγορούμενη για σπάσιμο του μποϋκοτάζ. Πιέσεις ενδέχεται ωστόσο να ασκηθούν στην Άγκυρα και από ρωσικής πλευράς. Τις προηγούμενες μέρες η ουκρανική πρεσβεία στην Άγκυρα δημοσίευσε βίντεο επιθέσεων με τουρκικά μη επανδρωμένα κατά ρωσικών στρατιωτικών φαλαγγών ευχαριστώντας μάλιστα τον πρόεδρο Ερντογάν. Σε περίπτωση που η Μόσχα ζητήσει τώρα τερματισμό των εξαγωγών τουρκικών drones η Άγκυρα θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της”.

 

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.