Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει σήμερα και αύριο τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση με τον Ερντογάν

Mar 14, 2022

Σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό και θα εργάζεται από το σπίτι του, ενώ σημείωσε ότι νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, καθώς και στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου, ενώ έκλεισε την εισαγωγή του αναφερόμενος στο νομοσχέδιο “Δουλειές για όλους”.

Για τη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο είπε ότι διήρκεσε πάνω από δυο ώρες κι έγινε σε πολύ καλό το κλίμα, όπου παρουσιάστηκαν οι πάγιες θέσεις των δυο χωρών χωρίς όμως την ένταση και την οξύτητα της ρητορικής του τελευταίο διαστήματος. Ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ένα θεμέλιο για ουσιαστική βελτίωση του κλίματος μεταξύ των δυο χωρών, και όπως είπε διαπιστώθηκε συναντίληψη στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι μιας και στο νέο τοπίο είναι προς όφελος των δυο χωρών η σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εντάσεις, και θα συνεργαστούμε όπου μπορεί αν υπάρξει συνεργασία» είπε προσθέτοντας ότι δόθηκε έμφαση σε θετική ατζέντα κυρίως στην οικονομία, και η αίσθηση είναι ότι δυο χώρες μίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της συνάντησης, τότε θα γίνει το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, ενώ τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα θα γίνει η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είπε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στο άτυπο ευρωπαϊκό συμβούλιο είπε ότι ο πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να βρεθούν κοινές λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα.

Είπε ότι μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού γίνεται στην παράγραφο 12 των συμπερασμάτων ρητή αναφορά στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη ότι θα εξεταστεί η πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ενώ τόνισε ότι μετά από ελληνική παρέμβαση στην ενότητα της Άμυνας, επιβεβαιώνεται και η δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει κράτος-μέλος αν δεχθεί επίθεση.

Επίσης ο κ. Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός κατέθεσε εκ νέου την πρόταση οι υπερβάλλουσας αμυντικές δαπάνες να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και το χρέος, κάτι που -όπως είπε- συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τις τιμές στην ενέργεια και την αγορά, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αδύναμους έναντι της αισχροκέρδειας και κερδοσκοπίας. Θα εξαντλήσουμε κάθε μέτρο γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη, αλλά και επειδή αυτό θα εμποδίσει το λαϊκισμό και τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος στον τόπο μας».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά” είπε ότι ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με παρεμβάσεις που φτάνουν μέχρι το σύστημα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων, ενώ με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται -όπως είπε- χρόνιες παθογένειες που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και άπατες.

«Στόχος της μεταρρύθμισης του ΟΑΕΔ είναι η ανάπτυξη ακόμη πιο κομβικού ρόλου στην αγορά εργασίας» είπε ο κ. Οικονόμου.

Καταλήγοντας επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια όπως υπάρχουν στο επίδομα θέρμανσης γιατί όσοι πληρούν τα κριτήρια θα έχουν παραμονή στο μητρώο ανέργων και μετά το 12μηνο. Επιδιώκεται έτσι η καταπολέμηση απάτης και καταχρήσεων, σημείωσε.

 

Αναλυτικά ο κ. Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ανέφερε:

Όπως έχετε ήδη ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια διαγνωστικού ελέγχου βρέθηκε θετικός στον Covid. Ο Πρωθυπουργός θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία και για το επόμενο διάστημα θα εργάζεται από το σπίτι του. Λίγο νωρίτερα ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας τον κ. Ζελένσκι για τα βασικά σημεία του περιεχομένου της οποίας έχετε ήδη ενημερωθεί με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός βρέθηκε χθες στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στον εορτασμό της Ημέρας της Ορθοδοξίας και κατόπιν είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο τελευταίος.

Το γεύμα κράτησε πάνω από 2 ώρες και το κλίμα υπήρξε πολύ καλό. Και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους σε θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς όμως την οξύτητα και την ένταση την οποία είχαμε παρακολουθήσει το τελευταίο διάστημα. Η συνάντηση μπορεί να αξιολογηθεί ως ένα θεμέλιο για μια ουσιαστική βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μένει να φανεί βεβαίως και να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα.

Υπήρξε συναντίληψη για την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής, μιας και στα μεγάλα προβλήματα, τις νέες προκλήσεις και το νέο τοπίο ασφαλείας που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι προς όφελος και των δύο πλευρών να υπάρξει σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε μια τέτοια περίοδο, δεν χρειάζεται να προσθέτουμε ζητήματα και εντάσεις.

Προς όφελος όλων είναι να πέσουν οι τόνοι και να συνεργαστούμε στα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Το ζήτημα είναι να μην προσθέτουμε και να μην συσσωρεύουμε επιπλέον ένταση και προβλήματα.

«Ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, και ειλικρινή συζήτηση», σημείωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στην έναρξη της συνάντησης που είχε στη συνέχεια με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

«Ελπίζω» συνέχισε «ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό δόθηκε έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου, όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες».

Η αίσθηση που υπάρχει μετά τη συνάντηση είναι πως οι δύο πλευρές συνομίλησαν σαν δυο χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της νέας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και η ύπαρξη ανάγκης συνεργασίας στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.

Συμφωνήθηκε επίσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν στο πνεύμα της χθεσινής συνάντησης και εμπεδωθεί η θετική ατμόσφαιρα ανάμεσα στις δύο χώρες, να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών το Φθινόπωρο. Συμφωνήθηκε ακόμη τον επόμενο μήνα να διεξαχθεί στην ‘Αγκυρα η συνάντηση των δύο πλευρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

«Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το απόγευμα και αύριο ο Πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

Το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας

Ο Πρωθυπουργός πρωταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αναλαμβάνοντας ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να βρεθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα που εγείρονται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ανέπτυξε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες -όπως η πρόταση των έξι σημείων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και επανήλθε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, μετά την εισήγησή του, γίνεται στην παράγραφο 12 των Συμπερασμάτων ρητή αναφορά στο ανακοινωθέν της 8ης Μαρτίου, το οποίο αναφέρει ότι θα εξεταστεί η πρόταση του Πρωθυπουργού για πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Βρίσκει απήχηση το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι η αγορά φυσικού αερίου έχει σταματήσει να λειτουργεί με κανόνες αγοράς και ότι η τιμή του δεν προσδιορίζεται από την προσφορά και από τη ζήτηση, αλλά δυστυχώς προσδιορίζεται κερδοσκοπικά. Επιβεβαιώνεται, άλλωστε, η επισήμανση αυτή από το γεγονός ότι από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η πρόταση του Πρωθυπουργού και υπήρξε το ανακοινωθέν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τιμή φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει σημαντικά.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αναφορά στα Συμπεράσματα της Συνόδου της βούλησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τις πρώτες ύλες της Ρωσίας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό -ενεργειακό και γεωπολιτικό- ρόλο να διαδραματίσει ως πύλη εισόδου για LNG, αλλά και ως χώρα υποδοχής του φυσικού αερίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, προπάντων, το γεγονός ότι -και πάλι ύστερα από ελληνική παρέμβαση- υπάρχει, στην ενότητα της άμυνας, αναφορά στο άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής. Έτσι, εκτός από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνεται και η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξει, οποιοδήποτε Κράτος-μέλος της σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι ο Πρωθυπουργός κατέθεσε και πάλι την πρόταση οι αμυντικές δαπάνες ή τουλάχιστον οι υπερβάλλουσες αμυντικές δαπάνες -δηλαδή αυτές που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των αμυντικών δαπανών- να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα και στο χρέος. Σχετική συζήτηση διεξάγεται ήδη σε επίπεδο Υπουργών Οικονομικών στο πλαίσιο της γενικότερης διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι -πέραν της Ελλάδας- αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν την ελληνική άποψη ότι οι αμυντικές δαπάνες είναι διαφορετικής τάξης από τις υπόλοιπες δαπάνες, καθώς η άμυνα είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός κάθε χώρας ιδίως, μάλιστα, όταν η Ευρώπη θεωρεί αναγκαία την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι ήδη στην Ευρώπη έχουν φτάσει πάνω από 2 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες, αριθμός που αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξηθεί. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να φιλοξενήσει προσωρινά, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, πρόσφυγες από την Ουκρανία. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι οι Έλληνες -όπως και άλλες χώρες- παρέχουμε την αλληλεγγύη αυτή, χωρίς αστερίσκους, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας δεν βρήκε ανάλογη ανταπόκριση όταν αντιμετώπισε αντίστοιχες προκλήσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Για άλλη μια φορά αποδεικνύουμε ότι ακολουθούμε, ως Ελλάδα, πολιτική αρχών και προσδοκούμε ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για να προχωρήσει, επιτέλους, η συζήτηση για το κοινό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου με δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Κοινή συνισταμένη των δραστηριοτήτων του Πρωθυπουργού τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην Τουρκία είναι η ενίσχυση του διεθνούς status της Ελλάδας, η προαγωγή των εθνικών συμφερόντων και η διασφάλιση της ποιότητας ζωής των Ελλήνων πολιτών.

 

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών

Παράλληλα προς τη διεθνή δραστηριότητα του Πρωθυπουργού, πρώτιστο μέλημα του ιδίου και της Κυβέρνησής μας παραμένει η υπεράσπιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επάλληλες κρίσεις και η θωράκιση της κοινωνίας.

Αυτήν την εβδομάδα -όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πλαίσιο στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, προκειμένου να περιορίσουμε, κατά το δυνατόν, τις επιπτώσεις από τις υπέρογκες αυξήσεις και τον πληθωρισμό που χτυπά και την ελληνική οικονομία.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Γίνεται παράλληλα προσπάθεια να σταθούμε στο πλευρό όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας. Συμπολιτών μας που είναι ευάλωτοι, αλλά και των συμπολιτών μας που παράγουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτές τις υπέρμετρες δυσκολίες. Πάντα με σεβασμό στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας μας.

Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και το επόμενο διάστημα θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο αφού η χώρα και η οικονομία μας περνά μέσα από τις συμπληγάδες που διαμορφώνουν οι διεθνείς κρίσεις. Πορευόμαστε με σχέδιο, με ρεαλισμό χωρίς κοντόφθαλμες πολιτικές που κινδυνεύουν να υπονομεύσουν το αύριο, ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα είχαν κάτι πολύ ουσιαστικό να προσθέσουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουμε σήμερα.

Στηρίξαμε οικονομικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε τόσο οριζόντια όσο και στοχευμένα. Θα αξιοποιήσουμε κάθε θεσμικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και κάθε μηχανισμό του Κράτους για να αντιμετωπίσουμε την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία. Θα επιμείνουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις στην κατεύθυνση αποτελεσματικής και άμεσης ευρωπαϊκής παρέμβασης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.

Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που δημιουργεί ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε την προσπάθεια εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο μέτρο που μπορεί να αποδώσει πρωτίστως γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη, αλλά και γιατί αυτός ο δρόμος είναι που θα εμποδίσει το λαϊκισμό και τις δήθεν αντισυστημικές κορώνες να βρουν ξανά πρόσφορο έδαφος στο τόπο μας.

 

Το νομοσχέδιο «δουλειές ξανά»

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με σκοπό να προαγάγει και να διευκολύνει την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη -και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση- το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά». Αφορά την μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ -που μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης- και τη μετατροπή του σε μηχανισμό περιορισμού της ανεργίας και διευκόλυνσης των ανέργων να βρουν την εργασία που επιθυμούν. Θεσμοθετούνται μια σειρά από παρεμβάσεις, που ξεκινούν από τη λειτουργία του Οργανισμού, περνούν μέσα από τον τρόπο λειτουργίας του Μητρώου των ανέργων και φτάνουν μέχρι το σύστημα κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων.

Αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες του ΟΑΕΔ -που συμπεριλαμβάνουν καταχρήσεις και απάτες- και παρέχονται περισσότερα όπλα σε εργαζόμενους και ανέργους. Στόχος είναι η ανάπτυξη από τον Οργανισμό ακόμα πιο κομβικού ρόλου στην αγορά εργασίας και η παροχή περισσότερων και καλύτερων υπηρεσιών τόσο σε πολίτες όσο και σε επιχειρήσεις. Δίνεται, επίσης, έμφαση σε αποτελεσματικές ενεργητικές πολιτικές, που να ανταποκρίνονται στις νέες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του περιβάλλοντος εργασίας και της νέας οικονομίας. Τέλος, βασική είναι και η περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέσα από τις αλλαγές που κάνουμε.

Στις βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου ιδιαίτερα σημαντική είναι η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων αυτών που προβλέπονται και για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Γιατί είναι σημαντική; Γιατί με αυτό τον τρόπο όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια θα μπορούν να έχουν παραμονή στο Μητρώο Ανέργων μετά το πρώτο 12μηνο και ταυτόχρονα να έχουν τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων. Κρίθηκε σημαντική η παρέμβαση αυτή καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανέργων που παραμένουν εγγεγραμμένοι επί σειρά ετών, ενώ δηλώνουν υψηλά ετήσια εισοδήματα.

Επιδιώκεται έτσι η καταπολέμηση της απάτης και των καταχρήσεων, καθώς είναι προφανές ότι άνθρωποι, που δεν έχουν ανάγκη, εκμεταλλεύθηκαν τις τρύπες της νομοθεσίας για να εξασφαλίσουν σειρά παροχών, τις οποίες στερούν από εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, από εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας με χαμηλότερα εισοδήματα. Η Κυβέρνησή μας είναι εδώ για να στηρίζει ουσιαστικά και αναβαθμισμένα όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός συνεχίζεται κανονικά – Μέσα στην εβδομάδα οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στη νόσηση του πρωθυπουργού μετά από σχετική ερώτηση, απάντησε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εργάζεται από το σπίτι του, ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός συνεχίζεται κανονικά και ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο και αν συζήτησαν και για τα ενεργειακά, δήλωσε ότι δόθηκε έμφαση στη συνέχιση στη συζήτηση και στην ανάδειξη της σημασίας της θετικής ατζέντας. “Δεν έγινε συγκεκριμένη και εκτενέστερη κουβέντα για τα ενεργειακά”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου ενώ για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών στην Ουκρανία και αν έγινε και για αυτό συζήτηση με τον Τούρκο πρόεδρο είπε πως κάνουμε ό,τι μπορούμε συνομιλώντας με όλους τους εμπλεκόμενους για να συμβάλλουμε στη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους και έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για τους ομογενείς μας και τον Έλληνα πρόξενο στη Μαριούπολη.

“Η συζήτηση με τον κ. Ερντογάν ήταν σε πολύ καλό κλίμα. Διατύπωσαν και οι δύο τις σταθερές τους θέσεις αλλά δεν υπήρξε η οξύτητα και η ένταση του προηγούμενου διαστήματος. Ο πρωθυπουργός πάντα πίστευε στο διάλογο”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν συζήτησαν και για απευθείας επικοινωνία των δύο ηγετών μέσω “κόκκινου” τηλεφώνου, απάντησε πως έχουμε ήδη το επόμενο διάστημα μια σειρά από σημαντικούς τομείς συζήτησης με την Τουρκία. Επ’ αυτού ανέφερε το ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής το φθινόπωρο και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. “Υπάρχει μια διαδικασία επικοινωνίας που έγινε σε καλό κλίμα και ευελπιστούμε να συνεχίσει έτσι”, συμπλήρωσε.

Για τα ΜΟΕ είπε επίσης ότι η συζήτηση θα γίνει τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα και για το τι θα αφορούν “θα επανέλθουμε πιο συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζουμε”.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι αυτή η συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου. “Είμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις και ο κόσμος με τις συνέπειες του πολέμου και της ακρίβειας. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι πώς με πράξεις θα σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις οδυνηρές συνέπειες. Αυτές είναι οι προτεραιότητές μας. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”, υπογράμμισε.

Ερωτηθείς αν στα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα περιλαμβάνεται και κουπόνι για τα καύσιμα, απάντησε πως “θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και το κομμάτι των καυσίμων δεν θα μείνει εκτός”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, δήλωσε ότι έχουμε καταθέσει σχέδιο στην Κομισιόν και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κομμάτι. Παράλληλα, είπε, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για εργαλεία που θα ανακουφίσουν τους πολίτες από το κύμα των ανατιμήσεων.

Για τη θέση της χώρας μας απέναντι στη Βενεζουέλας ενώ οι ΗΠΑ ξεκίνησαν συζητήσεις με την κυβέρνηση Μαδούρο μετά την απόφαση για απαγόρευση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η ελληνική κυβέρνηση είναι ταυτισμένη με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Τέλος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των εφημερίδων, απάντησε πως “η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνεχώς νομοθετικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις” και πως “όταν θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε κάτι, θα το παρουσιάσουμε”.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

Υδατοκαλλιέργεια: Στο 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

Υδατοκαλλιέργεια: Στο 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος...

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εργασίες του τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής...

ΚΕΔΕ και Kärcher Greece καθιερώνουν την «Καθαρή Εβδομάδα» προς τιμήν των ανθρώπων της καθαριότητας

ΚΕΔΕ και Kärcher Greece καθιερώνουν την «Καθαρή Εβδομάδα» προς τιμήν των ανθρώπων της καθαριότητας

Για δεύτερη χρονιά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) ενώνει τις δυνάμεις της με την Kärcher Greece για να πουν ευχαριστώ στους ανθρώπους που διατηρούν τις πόλεις μας καθαρές, μέσα από την καμπάνια αφύπνισης «Καθαρή Εβδομάδα».  Για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας,...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This