Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, ένα σχολείο καταστράφηκε

Mar 17, 2022

Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

Οι ρωσικές δυνάμεις “κατοχής” κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Ο ουκρανικός στρατός σημείωσε επίσης ότι σε μεγάλο μέρος της χώρας αντιμετωπίζονται ολοένα και περισσότερες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου και ότι οι ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία.

Η Μαριούπολη αναζητεί επιζώντες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου, λέει ότι το καταφύγιό του άντεξε-Τραγική η κατάσταση στην πόλη, λέει ο αντιδήμαρχός της

Ένα πολεμικό καταφύγιο στο υπόγειο ενός θεάτρου της πολιορκημένης Μαριούπολης άντεξε έπειτα από ρωσικό αεροπορικό πλήγμα που καταγγέλλει η Ουκρανία και πιστεύεται ότι υπάρχουν επιζώντες παγιδευμένοι μέσα στους χώρους του, όπως είπε σήμερα ένας αξιωματούχος από το γραφείο του δημάρχου της πόλης.

Ένα ουκρανός βουλευτής μάλιστα, ο Σερχί Ταρούτα, έγραψε στο Facebook: “Επειτα από μια φρικτή νύχτα αβεβαιότητας, το πρωινό της 22ης ημέρας πολέμου επιτέλους ευχάριστα νέα από την Μαριούπολη! Το καταφύγιο άντεξε. Ανθρωποι βγαίνουν ζωντανοί έξω!”.

Η Ουκρανία κατηγόρησε χθες τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν με μια ισχυρή βόμβα το θέατρο, όπου όπως υποστήριξε έως και χίλιοι πολίτες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, είχαν βρει καταφύγιο στη διάρκεια της μεγαλύτερης από δύο εβδομάδες πολιοκρίας της περικυκλωμένης πόλης.

Η Ρωσία αρνείται ότι βομβάρδισε το θέατρο.

“Το πολεμικό καταφύγιο άντεξε. Τώρα απομακρύνονται τα συντρίμμια. Υπάρχουν επιζώντες. Δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον αριθμό των θυμάτων”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο σύμβουλος του δημάρχου Πέτρο Αντρουσένκο.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης για τον εντοπισμό των επιζώντων και για να διακριβωθεί ο αριθμός των νεκρών, που ακόμη είναι άγνωστος.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε “ψέμα” τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία βομβάρδισε το θέατρο.

Επανέλαβε τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχοποιούν περιοχές αμάχων από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης περιέγραψε τις φρικτές συνθήκες στην πόλη, η οποία δέχεται επί εβδομάδες διαρκές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η έλλειψη πόσιμου νερού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, όπως είπε ο Σεργκέι Ορλόφ χθες στο περιοδικό Forbes Ukraine.

“Ενας μικρός αριθμός ανθρώπων μπορεί να προμηθεύεται νερό από πηγάδια”, είπε στη συνέντευξή του.

Δεδομένου ότι τα συστήματα θέρμανσης έχουν σταματήσει να λειτουργούν, κάποιοι παίρνουν νερό από τους σωλήνες θέρμανσης για να πιουν, είπε ο αντιδήμαρχος.

“Αλλοι λένε επίσης ότι μαζεύουν νερό από λακούβες. Όταν υπήρχε χιόνι το έλιωσαν”, σημειώνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ορλόφ, το 80% με 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει βομβαρδιστεί. “Ούτε μισό κτίριο δεν έχει παραμείνει άθικτο”, τόνισε.

Ο Ορλόφ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι βομβαρδίζουν αμάχους σε μια προσπάθεια να πιέσουν την πόλη — η οποία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 400.000 κατοίκους– να παραδοθεί.

Το χειρότερο για εκείνον είναι ότι δεν μπορεί κανένας να βοηθήσει: “Μια μητέρα παίρνει τηλέφωνο, δεν φωνάζει, δεν απευθύνει κατηγορίες, ρωτάει ήρεμα: ‘Κρατάω αγκαλιά το παιδί μου, λιμοκτονεί, τι να κάνω;’. Και δεν έχεις απάντηση σε αυτό το ερώτημα”.

Σύμφωνα με ουκρανικά στοιχεία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη με περίπου 6.500 ιδιωτικά οχήματα κατά τις τελευταίες δύο ημέρες. Μολαταύτα, πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη.

Η Μόσχα επενδύει πολλή ενέργεια στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, δεν αναγνωρίζει την απόφαση του ΔΠΔ, απορρίπτει τον χαρακτηρισμό “εγκληματίας πολέμου” για τον Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός προέδρου Τζο Μπάιντεν εναντίον του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επιπλήττουν τη Ρωσία καθώς έχουν εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου εκτίμησε ότι πολλοί άνθρωποι στη Ρωσία αποδεικνύεται ότι είναι προδότες, αναφερόμενος σε όσους παραιτούνται από τις δουλειές τους και φεύγουν από τη χώρα.

Ο Πεσκόφ έκανε το σχόλιο αυτό αφού ο Πούτιν χθες προειδοποίησε αυστηρά τους Ρώσους «προδότες», τους οποίους, όπως κατήγγειλε, η Δύση επιθυμεί να τους χρησιμοποιήσει σαν «πέμπτη φάλαγγα» για να καταστρέψει τη Ρωσία. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία θα υποστεί μια φυσική και απαραίτητη «αυτοκάθαρση» καθώς οι πολίτες θα καταφέρουν «να ξεχωρίσουν τους πραγματικούς πατριώτες από τα απόβλητα και τους προδότες».

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς (…) πολλοί άνθρωποι δείχνουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι αποδεικνύεται ότι είναι, όπως λέμε στα ρωσικά, προδότες», υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Εξαφανίζονται από την κοινωνία. Κάποιοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, κάποιοι εγκαταλείπουν την ενεργή εργασιακή ζωή, κάποιοι εγκαταλείπουν τη χώρα και μετακομίζουν σε άλλες. Έτσι γίνεται αυτή η εκκαθάριση», τόνισε ο Πεσκόφ.

Εξάλλου η Μόσχα απέρριψε και την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), το οποίο ζήτησε χθες Τετάρτη από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψη μας αυτή την απόφαση», δήλωσε ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο πλευρές -η Ρωσία και η Ουκρανία-θα έπρεπε να συμφωνήσουν ώστε η απόφαση να μπορέσει να εφαρμοστεί.

Κατέληξε μάλιστα ότι οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών των τόκων ξένων ομολόγων θα είναι εντελώς τεχνητή.

«Το γεγονός είναι ότι από την αρχή έχουμε δηλώσει ότι η Ρωσία διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και την ικανότητα να αποφύγει μια αθέτηση πληρωμών, δεν μπορεί να υπάρξει αθέτηση πληρωμών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμών ενδέχεται να προκύψει θα έχει ένα εντελώς τεχνητό χαρακτήρα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Σχετικά Άρθρα

O επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα

O επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα

Ο  επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, τη γνωστή δημοσιογράφο Λίνα Δρούγκα ,σε κλειστό οικογενειακό κύκλο. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος είναι ο επιχειρηματίας που έκανε κολοσσό την Chipita και έχει πάρει πολλά βραβεία. Θεωρείται ως...

Υδατοκαλλιέργεια: Στο 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

Υδατοκαλλιέργεια: Στο 1 δισ. ο κύκλος εργασιών

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατομμύρια ευρώ, το 80% των οποίων είναι εξαγωγές, ενώ τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος...

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.

Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες του το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κ.Ε.Μ.Μ.Ε.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, ιστορικών, ερευνητών και δημοσιογράφων καθώς και πλήθος κόσμου που παρακολούθησε τις εργασίες του τόσο φυσικά όσο και διαδικτυακά, ολοκληρώθηκε το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Comments

Share This