Γερμανικός Τύπος: Η Μαριούπολη σύμβολο του πολέμου

Η δραματική μοίρα της Μαριούπολης κυριαρχεί στα σχόλια του γερμανικού Τύπου. Απουσία πολιτικής πυγμής εν καιρώ πολέμου καταλογίζει στον καγκελάριο Σολτς η Handelsblatt.

“Η Μαριούπολη είναι το σύμβολο του πολέμου στην Ουκρανία. Περικυκλωμένοι και εγκαταλελειμμένoι σχεδόν από τους πάντες, οι κάτοικοι αντιστέκονται με κάθε μέσο κατά των εισβολέων”, διαβάζουμε στον υπότιτλο άρθρου της Süddeutsche Zeitung με τίτλο “Σύμβολο τρόμου”. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: “Ίσως κάποτε να λεχθεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν κρίθηκε στο Κίεβο, αλλά στη Μαριούπολη”.

“Δεν υπάρχει ζωή” στη Μαριούπολη

Με τίτλο “”Δεν υπάρχει ζωή”: Η Μαριούπολη βυθίζεται στην καταστροφή όπως κάποτε το Στάλινγκραντ” το περιοδικό Focus στην διαδικτυακή του έκδοση αναφέρεται διεξοδικά στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μετά από μερόνυχτα πολιορκίας από τον ρωσικό στρατό και στέκεται στις δηλώσεις του έλληνα προξένου Μανώλη Ανδρουλάκη μετά την επιστροφή του στην Αθήνα: “Η Μαριούπολη θα προστεθεί στην λίστα των πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο όπως η Γκερνίκα στην Ισπανία, το Γκρόσνι στην Τσετσενία και το Χαλέπι στη Συρία, είπε, μεταξύ άλλων, ο έλληνας πρόξενος καλώντας τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους ζητώντας μια κατάπαυση του πυρός”.

Η Ρωσία επιδιώκει με τρομοκρατία την παράδοση των Ουκρανών

“Η Μαριούπολη έγινε σύμβολο της θηριωδίας της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής στην Ουκρανία, σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο “Ξεκάθαρα τρομοκρατία”: “Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν στρέφονται τυχαία σε πολυκατοικίες, νοσοκομεία, αγορές και καταφύγια. Από τότε που έγινε σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι οι Ουκρανοί στηρίζουν την αντίσταση με όλες τους τις δυνάμεις, επιτίθεται σε ολοένα περισσότερους πολιτικούς στόχους σε περιοχές που διεκδικεί. Με τρομοκρατία επιδιώκει την παράδοση των Ουκρανών. Οι απειλές της Μόσχας στους “εθνικιστές” της Μαριούπολης δείχνουν, εκτός αυτού, ότι το τέλος των εχθροπραξιών δεν θα φέρει και το τέλος της τρομοκρατίας. Το μήνυμα προς όλους εκείνους, οι οποίοι ανέλαβαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα και την κοινωνία των πολιτών ή τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ μιας ανεξάρτητης Ουκρανίας είναι ότι θα πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα μετά από μια ρωσική νίκη”.

Ο καγκελάριος Σολτς δεν δίνει κατεύθυνση

Η Handelsblatt κατηγορεί σε σχόλιό της τον Όλαφ Σολτς ότι δεν έχει την πυγμή που θα περίμενε κανείς από έναν καγκελάριο σε χαλεπούς καιρούς: “Η Γερμανία χρειάζεται ισχυρή ηγεσία, όμως ο Όλαφ Σολτς δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες”, διαβάζουμε στον υπότιτλο. Η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ παρατηρεί: “Ο καγκελάριος δεν μπορεί να εκφωνεί κάθε μήνα μια ιστορική ομιλία όπως εκείνη στις 27 Φεβρουαρίου, όταν μέσα σε 30 λεπτά άλλαξε μια για πάντα 30 χρόνια γερμανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και πολιτικής ασφαλείας. Από τότε όμως ο Όλαφ Σολτς σιωπά και αφήνει τα πράγματα να εξελιχθούν. Όμως σχεδόν κάθε ώρα φέρνει νέες θηριωδίες από τα μέτωπα του πολέμου, περισσότερη ανησυχία και χάος στα μέτρα στήριξης των πολιτών με αφορμή την εκτόξευση των τιμών ενέργειας. Ναι, ο καγκελάριος πραγματοποιεί τις καθημερινές του συναντήσεις, αλλά δεν δίνει κατεύθυνση στους πολίτες. Είναι παρών, αλλά δεν ηγείται. Στη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό την Τετάρτη θα πρέπει να χαράξει και πάλι πορεία όπως έκανε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ανασφάλεια του πληθυσμού δεν καταλάγιασε επειδή ο πόλεμος διαρκεί. Το αντίθετο συμβαίνει”.

Υπόδειγμα η Πολωνία στην κατανομή προσφύγων

Η Frankfurter Neue Presse αναφέρεται στην δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για τον τρόπο κατανομής των ουκρανών προσφύγων: “Χωρίς την συστηματική καταγραφή των προσφύγων θα είναι αδύνατη μια εποπτεία των αναγκών σε κατοικίες, θέσεις σε σχολικές τάξεις και νηπιαγωγεία καθώς και την απαραίτητη οικονομική στήριξη. Οι Πολωνοί πάντως τα κατάφεραν. Εξ αρχής κατέγραψαν ποιος θα πάει που. Χρησιμοποίησαν μάλιστα λογισμικό γερμανικής εταιρίας πληροφορικής. Και όσο καλύτερα λειτουργεί η κατανομή με κριτήρια αλληλεγγύης, τόσα λιγότερα προβλήματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ομόσπονδα κρατίδια στην χορήγηση βοήθειας σε όσους κατάφεραν να γλυτώσουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.