Στροφή Ην. Βασιλείου στην “ξεχασμένη” πυρηνική ενέργεια

Ο Τζόνσον προσπαθεί να αυξήσει τα πυρηνικά εργοστάσια με στόχο έως το 2050 να παράγουν το 25% της ενέργειας της χώρας. Διαρκώς αυξανόμενο το κόστος ζωής.

Ο Μπόρις Τζόνσον βλέπει το κόστος ζωής των Βρετανών να ανεβαίνει δραματικά τους τελευταίους μήνες ενώ ταυτόχρονα το επίπεδο δανεισμού της χώρας έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 104% του ΑΕΠ για το 2021.

O πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα και το βλέμμα του Βρετανού πρωθυπουργού στρέφεται τώρα προς την πυρηνική ενέργεια, ως βασική διέξοδο για την ενεργειακή ανεξαρτητοποίηση της χώρας.

Χθες Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον είχε συνάντηση με τους διοικούντες του πυρηνικού ενεργειακού κλάδου στην Ντάουνινγκ Στριτ, ώστε να δει πως θα ανθίσει ξανά ένας εγκαταλελειμμένος κλάδος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι αλήθεια, πως για χρόνια οι βρετανικές κυβερνήσεις ήταν σκεπτικές απέναντι στην πυρηνική ενέργεια κυρίως λόγω του κόστους και των αποβλήτων που δημιουργούν.

Η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την πυρηνική ενέργεια
Για αυτό και η χώρα, αν και ενεργειακά στηρίζεται 15% στη πυρηνική ενέργεια, έχει να ανοίξει καινούριο πυρηνικό εργοστάσιο από το 1995. Στο σύνολο, η χώρα διαθέτει 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες σε 6 εργοστάσια, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών να πρέπει να κλείσουν πριν το 2030 λόγω παλαιότητας.

Στόχος του Τζόνσον είναι όχι μόνο να ανακατασκευάσει τα υπάρχοντα εργοστάσια αλλά και να ανοίξει καινούρια, ώστε μέχρι το 2050 το 25% των ενεργειακών αναγκών να καλύπτονται από αυτά. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια πρέπει να κάνει ένα ράλι προς την εύρεση επενδυτών.

Ο Τζόνσον αυτή τη στιγμή έχει αρκετές σκέψεις ώστε να πετύχει τον στόχο. Είναι γεγονός, ότι όλοι προσπαθούν να μειώσουν την παραγωγή άνθρακα, με τα διεθνή κεφάλαια να στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με αυτό το σκεπτικό, ένας τρόπος είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει “πράσινη” την πυρηνική ενέργεια, παρά τις ανησυχίες των περιβαλλοντολόγων για τα απόβλητα και δεύτερον να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό μηχανισμό που θα βοηθήσει τους επενδυτές να μειώσουν τα κόστη της ανάπτυξης των εργοστασίων.

Την ίδια ώρα αύριο αναμένεται να καταθέσει στο βρετανικό Κοινοβούλιο τον ετήσιο προϋπολογισμό ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, ο οποίος είναι αντίθετος με την αύξηση των πυρηνικών στη χώρα.

Οι Βρετανοί πολίτες πάντως ήδη βλέπουν τους λογαριασμούς ενέργειας να αυξάνονται κατά 54%, τα τρόφιμα να ακριβαίνουν συνεχώς και τα ράφια να έχουν ελλείψεις, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούνται αναπόφευκτα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πηγή: Deutsche Welle