ΕΕ: Όχι ακόμη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η εισβολή στην Ουκρανία και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας είναι τα βασικά θέματα της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες

Η συνεδρίαση διεξάγεται παρουσία του Τζο Μπάιντεν, του πρώτου Αμερικανού προέδρου, που συμμετέχει σε επίσημη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Από τη σημερινή συζήτηση δεν αναμένονται νέες αποφάσεις, όπως η επιβολή και  πέμπτου πακέτου κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο θα συμπεριελάμβανε τα ορυκτά καύσιμα, ούτε υπάρχει πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή θα περιμένουμε να δούμε πρώτα τον αντίκτυπο την υφιστάμενων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, ενώ οι επόμενες κυρώσεις θα εξαρτηθούν από την περαιτέρω στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μείωση εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία

Πάντως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη αυτή την στιγμή για πλήρη και άμεση απαγόρευση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, γιατί η εξάρτηση αρκετών χωρών είναι πολύ μεγάλη και αυτό θα έπληττε καίρια την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ωστόσο οι 27 ηγέτες αναμένεται να δώσουν πολιτική έγκριση στην πρόταση της Επιτροπής για σταδιακή μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα 2/3 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μέσω αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών, αλλά και της επιτάχυνσης της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες της ΕΕ αναμένουν σήμερα από τον Αμερικανό πρόεδρο μια ρητή δέσμευση, ότι η χώρα του θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη από φέτος.

Τα θέματα της ενέργειας θα κυριαρχήσουν και στην αυριανή δεύτερη μέρα της συνόδου κορυφής, όπου θα συζητηθούν οι κοινές προμήθειες και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, καθώς και το πώς θα μπορούσαν να υποχωρήσουν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.