Handelsblatt: Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο

Ο γερμανικός Τύπος για τα ελληνικά σχέδια απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια και τους Γερμανούς υποστηρικτές της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τακτική”, γράφει η Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο “Η Ελλάδα ανακαλύπτει τον ορυκτό της πλούτο”. Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: “Το 2021 η Ελλάδα κάλυψε το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και το 36% των αναγκών της σε πετρέλαιο από την Ρωσία. Τώρα όμως η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργειακή διαφοροποίηση και επιταχύνει την εκμετάλλευση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το 2014 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η Αθήνα ξεκίνησε να χορηγεί άδειες εξόρυξης σε διεθνείς εταιρίες για θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, αλλά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τώρα όμως η ελληνική κυβέρνηση κατεβάζει ταχύτητα. Οι γεωτρήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν σύμφωνα με ειδικούς το 2025 ή το 2026. Μέχρι την εξόρυξη ωστόσο δεν αποκλείεται να περάσουν ακόμα τουλάχιστον 5 ή 6 χρόνια. Σύμφωνα ωστόσο με κυβερνητικούς κύκλους αν διαπιστωθούν καθυστερήσεις στη διαδικασία εξόρυξης η Αθήνα ενδέχεται να πάρει πίσω τις άδειες και να τις δώσει σε άλλους ενδιαφερόμενους.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας εντοπισμού αποθεμάτων υδρογονανθράκων, καθώς και η διεύρυνση της υποδομής φυσικού αερίου δεν σημαίνουν ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα γυρίσει την πλάτη στους στόχους που έχει θέσει για την προστασία του κλίματος, υπογραμμίζουν κυβερνητικοί κύκλοι. Μέχρι το 2025 η Ελλάδα επιδιώκει τον τερματισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και μέχρι το 2030 την κάλυψη του 65% των αναγκών σε ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”.

Καταδικαστέες οι επιθέσεις εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων
“Όποιος κάνει δημόσια και με προκλητικό τρόπο χρήση του Z, συμβόλου των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων για μια νίκη στην Ουκρανία, επικροτεί προφανώς τον τρόμο του πολέμου και χλευάζει τα θύματα, σχολιάζει στο πρωτοσελίδο η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο “Όποιος καλεί σε βία συγκρούεται με την συνταγματική τάξη”. Σημειώνει η γερμανική εφημερίδα: “Σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο διαπράττει αδίκημα όποιος υποδαυλίζει πάθη επικροτώντας δημόσια έναν επιθετικό πόλεμο. Σοκ προκαλεί όχι μόνο ότι στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ 35 χώρες ψήφισαν αποχή και δεν καταδίκασαν την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, αλλά και ότι στην Γερμανία βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ρωσικές σημαίες σε διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Ορθώς όσοι στρέφονται κατά της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία μπαίνουν στο μικροσκόπιο του κράτους δικαίου.

Είναι ωστόσο σημαντικό, ακόμα κι αν υπάρχει διαφωνία σε διαπροσωπικό επίπεδο με αφορμή τον πόλεμο, αυτή να λαμβάνει χώρα πολιτισμένα. Είναι αυτονόητα καταδικαστέες οι επιθέσεις εναντίον Ρώσων, ρωσόφωνων ή κάποιων που ενδεχομένως μοιάζουν με Ρώσους. Σε κανέναν δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες μόνο επειδή είναι Ρώσος ή μιλά ρωσικά. Όποιος καλεί σε βία συγκρούεται με την συνταγματική τάξη. Αυτό ισχύει για κράτη, αλλά και τον καθένα από εμάς”.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle