Την Παρασκευή νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας-Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε κανέναν

Η Ουκρανία και η Ρωσία θα συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους ψηφιακά αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος χθες Τετάρτη, μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Ντέβιντ Αραχάμια ανέφερε ακόμη σε ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι η ουκρανική πλευρά πρότεινε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες, αλλά η ρωσική απάντησε ότι χρειάζεται προηγουμένως να γίνει περισσότερη δουλειά για να έχει προετοιμαστεί σχέδιο συμφωνίας.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν πιστεύουμε κανέναν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Οι δηλώσεις αυτές του Ζελένσκι έγιναν λίγη ώρα αφού η Μόσχα ανακοίνωσε προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη, η οποία θα ισχύσει από σήμερα το πρωί στις 10:00, προκειμένου να δημιουργηθεί «ανθρωπιστικός διάδρομος» προς τη Ζαπορίζια.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ χαρακτήρισε «παραπλάνηση» την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι δυνάμεις της οποίας πολιορκούν εδώ και εβδομάδες τη Μαριούπολη, το λιμάνι- πόλη στην Αζοφική Θάλασσα το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς συνδέει την προσαρτημένη Κριμαία με τις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του το βράδυ της Τετάρτη προς Πέμπτη. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

«Παρατηρούμε επίσης συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων για νέα πλήγματα στην περιοχή του Ντονμπάς και προετοιμαζόμαστε για αυτό», σημείωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ είναι «συνέπεια του έργου των υπερασπιστών μας».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε ότι εντείνονται οι επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο περισσότερος καιρός χρειάζεται για την απελευθέρωση των εδαφών μας, των περιοχές που βρίσκονται τώρα υπό ουκρανικό έλεγχο, τόσο περισσότερα θύματα και καταστροφή θα υπάρξει», επεσήμανε.

Στο Ντονέτσκ περιλαμβάνεται και η Μαριούπολη.

Κίεβο και Τσερνίχιβ

Η Ρωσία δεσμεύθηκε την Τρίτη να μειώσει «δραστικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου και της γειτονικής πόλης Τσερνίχιβ, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη.

Χθες ο Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, είχε επισημάνει ότι παρατηρήθηκε αποχώρηση κάποιων μονάδων του ρωσικού στρατού από την ουκρανική πρωτεύουσα και το Τσερνίχιβ, αλλά «όχι μαζική απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές αυτές», παρά τις υποσχέσεις της Μόσχας.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν στα ανατολικά «τον αποκλεισμό του Χάρκοβου, βομβαρδίζοντας με το πυροβολικό την πόλη», ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.

«Στην κατεύθυνση του Ντονέτσκ ο εχθρός προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του την Ποπάσνα, τη Ρουμπίνζε και να καταλάβει τη Μαριούπολη», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε σε ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Μπρεστ (στη Λευκορωσία) για να βομβαρδίζουν τα εδάφη μας».

Πάντα στην ανατολική Ουκρανία ο ουκρανικός στρατός ανακατέλαβε έναν στρατηγικής σημασίας οδικό άξονα που συνδέει το Χάρκοβο με το Τσουγκουίβ. «Υπάρχουν πτώματα Ρώσων σκορπισμένα παντού», δήλωσε ένας Ουκρανός αξιωματικός. «Οι μάχες ήταν πολύ σφοδρές, συχνά σε απόσταση μόλις δέκα μέτρων. Διήρκησαν σχεδόν τρεις ημέρες».

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης, έπειτα από ένα μήνα, από την πόλη Τροστιανέτς.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.