Forbes: Η Ουκρανία ζητά γρηγορότερες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών από τη Δύση

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να επιταχύνουν τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το Forbes υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία για το κατά πόσο τα ουκρανικά στρατεύματα διαθέτουν επαρκή όπλα και πυρομαχικά για να αποκρούσουν μια αναμενόμενη επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Ο Ποντόλιακ έγραψε στο Twitter ότι τα όπλα από την Ευρώπη αργούν “πάρα πολύ να φτάσουν” και ότι η Ουκρανία χρειάζεται αυτά τα όπλα “τώρα”.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την προοπτική ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να μην έχει πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει τα ρωσικά στρατεύματα, ιδίως πυροβόλα, με βαριές χερσαίες μάχες που αναμένεται να λάβουν χώρα τις επόμενες ημέρες.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάστηκε, δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούσαν “χιλιάδες βλήματα πυροβολικού” την ημέρα κατά τη διάρκεια προηγούμενων περιόδων των μεγάλων μαχών και ότι οι 40.000 βλήματα πυροβολικού που στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για να συνοδεύσουν 18  ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα θα μπορούσαν να εξαντληθούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Ενώ ο Andriy Yermak, επικεφαλής του επιτελείου του Zelensky, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον πρόεδρο Joe Biden για την παροχή όπλων στην Ουκρανία σε συνέντευξή του στο Atlantic, εξέφρασε παράλληλα τη σύγχυσή του για την αργή άφιξη των όπλων.

Τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να αποκρούσουν τα ρωσικά χάρη στη στρατιωτική βοήθεια που παρείχαν το ΝΑΤΟ και περισσότερες από 25 χώρες.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 2,5 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία από τότε που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 800 εκατ. δολαρίων σε νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν την Τετάρτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει 1,6 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας από τις χώρες-μέλη προς την Ουκρανία.

ΠΗΓΗ FORBES

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.