Επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

04.05.22 | 14:12

H δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη επιταχύνθηκε τον Απρίλιο καθώς ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών επωφελήθηκε από την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό, αντισταθμίζοντας την ανάσχεση της μεταποιητικής παραγωγής.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών εταιρειών και των εταιρειών παροχής υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 55,8 μονάδες από 54,9 τον Μάρτιο.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών έκανε άλμα στις 57,7 μονάδες από 55,6 τον Μάρτιο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο. Αντίθετα, ο PMI για τον μεταποιητικό τομέα μειώθηκε στις 55,5 μονάδες, που είναι χαμηλό επίπεδο 15 μηνών.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης έδειξε απρόσμενη ανθεκτικότητα εν όψει του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας, χάρη σε νέα έκρηξη δραστηριότητας του τομέα των υπηρεσιών καθώς τα περιοριστικά μέτρα για το κορονοϊό χαλάρωσαν περαιτέρω στη διάρκεια του Απριλίου», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global, Κρις Γουίλιαμσον.

Με τους περιορισμούς για την εξάπλωση της COVID-19 να μειώνονται και τη ζωή να επανέρχεται σε κάποιας μορφής κανονικότητα, η αισιοδοξία βελτιώθηκε και ο δείκτης προσδοκιών των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών αυξήθηκε στις 62,3 από 60,8 μονάδες.

Οι εταιρείες, ωστόσο, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος, μέρος του οποίου μετακυλίουν στους καταναλωτές, με τον σύνθετο δείκτη παραγωγής να αυξάνεται στις 68,5 από 65,7 μονάδες, στο με διαφορά υψηλότερο επίπεδο από το 2002 που άρχισε η συλλογή των στοιχείων από την S&P Global.

«Ο συνδυασμός ενός ισχυρότερου προφίλ ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο και μίας σταθερής επιτάχυνσης του πληθωρισμού που δείχνουν οι έρευνες θα ενισχύσει τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από τη συνεδρίαση του Ιουλίου», σημείωσε ο Γουίλιαμσον.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ ΜΠΕ

 

 


Σχετικά Άρθρα

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

ΕΦΚΑ: Προκήρυξη των θέσεων των 24 Γενικών Διευθυντών-Σύσταση Εταιρίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας

Κ.Χατζηδάκης: Ο ΕΦΚΑ εξελίσσεται σταδιακά σε έναν Οργανισμό που ξεκίνησε να λύνει προβλήματα Ο ΕΦΚΑ προχωρά στη προκήρυξη των 24 θέσεων Γενικών Διευθυντών με δυνατότητα πρόσληψης στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα, στην σύσταση Εταιρίας για...

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Βρετανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

«Καταλύτης για την περαιτέρω ανάπτυξη του αμυντικού σκέλους του Ναυπηγείου η συμμετοχή των Βρετανών στο πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής νέων ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη του Βρετανού υφυπουργού Ευρωπαϊκών...

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021

Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες έφθασαν και ξεπέρασαν τα 200 δισεκ. ευρώ το 2021 για πρώτη φορά, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ), και αναλογούσαν στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών μελών του ΕΟΑ. Οι ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν 6% από το...

Join in the conversation

Leave a Comment

0 Σχόλια

Share This