Το 2022 αποτελεί μια χρονιά την οποία αποταμιευτές/καταθέτες και επενδυτές θα πρέπει να σημειώσουν στα ημερολόγιά τους και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τα πολλαπλά μηνύματα που εξάγονται. 

Χρήστος Αλωνιστιώτης -Senior Portfolio Manager 

Αν σκέφτεστε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι αβέβαιες και δεν είναι καιρός να εξετάσετε το πώς θα αποταμιεύσετε τα χρήματά σας, τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι αυτή τη στιγμή, οι εξελίξεις στις αγορές περνούν το μήνυμα ότι αν κάποιος θέλει να προστατεύσει τα χρήματά του, τότε πρέπει να εξετάζει τρόπους αποτελεσματικής επένδυσης.

Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λίγο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα για το Μάιο, ανήλθε στα επίπεδα-ρεκόρ του 11,3%. Ένας αποταμιευτής ο οποίος διατηρεί τα κεφάλαιά του σε τραπεζικές καταθέσεις, διότι με αυτό “αισθάνεται ασφαλής”, πρέπει να γνωρίζει ότι ήδη τα χρήματά του έχουν χάσει το 11,3% της αγοραστικής τους δύναμης.

Η φράση “αισθάνεται ασφαλής” είναι σε εισαγωγικά για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι για να δείξω την απόλυτη κατανόηση της έννοιας της ασφάλειας όταν αναφερόμαστε στα κεφάλαια που με πολύ κόπο κάποιος έχει καταφέρει να αποταμιεύσει. Ο δεύτερος, είναι για να επισημάνω ότι αυτή η αίσθηση της ασφάλειας έχει πολύ μεγάλο κόστος (πληθωρισμός). Τρίτον, για να τονίσω ότι η αίσθηση αυτής της ασφάλειας, στην πραγματικότητα είναι μια “ψευδαίσθηση”. Και ίσως το τρίτο, να είναι αυτό που πρέπει να κάνει τους αποταμιευτές να αναρωτηθούν αν πράγματι είναι ασφαλείς.

Ένα μεγάλο ποσοστό αποταμιευτών, στρέφεται παραδοσιακά στα ομόλογα (εταιρικά και κρατικά), ως μια συντηρητική επιλογή αλλά με μεγαλύτερη απόδοση. Ωστόσο, η φετινή χρονιά αποδεικνύει ότι και η επιλογή των ομολόγων (ως συνολική λύση και όχι ως τμήμα ενός ευρύτερου χαρτοφυλακίου), μπορεί να ενέχει αρκετά μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που αντέχουν. Δείτε το παρακάτω γράφημα.

πιν

Οι δείκτες αναφοράς (benchmarks) των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και των ευρωπαϊκών εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, σημειώνουν απώλειες λίγο πάνω από 12%. Οι απώλειες αυτές είναι οι μεγαλύτερες ιστορικά.

Μεγαλύτερες από κάθε άλλη καταστροφική συγκυρία του παρελθόντος. Και φυσικά, η αλήθεια είναι ότι πολλοί επενδυτές δεν έχουν επενδύσει σε αυτά τα ομόλογα καθώς δεν προσέφεραν σημαντικές αποδόσεις. Έχουν επενδύσει σε εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων τα οποία καταγράφουν απώλειες πάνω από 25%.

Αν όμως τα ομόλογα σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες στην ιστορία τους, τι μπορεί να συμβαίνει στις μετοχές; Το παρακάτω γράφημα αποκαλύπτει την πραγματικότητα.

πιν

Οι δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε Ευρώπη και Αμερική, κινούνται σε ένα εύρος από απώλειες 12% από την αρχή του έτους μέχρι και κέρδη λίγο πάνω από 5%.

Δεν υπάρχει κάτι λάθος στα παραπάνω. Οι μετοχές στη χειρότερη περίπτωση, καταγράφουν ίδιες απώλειες με αυτές των ασφαλέστερων ομολόγων και στην καλύτερη περίπτωση καταγράφουν κέρδη.

Οι επενδυτές επιλέγουν τα ομόλογα για να έχουν μια συντηρητική επενδυτική τοποθέτηση, με μικρό ρίσκο και υψηλότερες αποδόσεις. Από την άλλη, οι επενδυτές επιλέγουν να επενδύσουν σε μετοχές γιατί αναλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο με αντάλλαγμα σημαντικά υψηλότερες αποδόσεις.

Το γεγονός ότι τελικά οι μετοχές προσφέρουν μικρότερες απώλειες από τα ομόλογα, αλλά διατηρούν και την υπόσχεση για μελλοντικά μεγαλύτερες αποδόσεις, είναι κάτι που πλέον όλοι οι επενδυτές, από τους συντηρητικούς μέχρι και τους επιθετικούς, θα πρέπει να το εξετάσουν προσεκτικά.

Η πανδημία άλλαξε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και οι σημερινές συνθήκες με υψηλό πληθωρισμό και σταθερά υψηλές τιμές ενέργειας αλλάζουν ταχύτατα τα δεδομένα που αφορούν την καθημερινότητά μας και την οικονομική μας ασφάλεια και ευημερία. Το 2022 διαψεύδει κάθε “ψευδαίσθηση” ασφάλειας και είναι η καλύτερη στιγμή για τους αποταμιευτές να εξετάσουν πώς μπορούν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, το κομμάτι εκείνο των χρημάτων τους, που δεν θα το χρειαστούν για να καλύψουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια.

πηγή:capital.gr

Share This