Δράσεις για προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας στον Ρέντη

Η Διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας που δραστηριοποιείται στη Λαχαναγορά του Ρέντη, την Κρεαταγορά, την Αγορά του Καταναλωτή και στις 11 Ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Με Άλλα Μάτια», υλοποίησε πρόγραμμα αξιολόγησης των χώρων της ΚΑΑ με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση  καταναλωτών με αναπηρία που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του, υιοθετώντας την εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων ευρωπαϊκών προδιαγραφών προσβασιμότητάς τους, στις εγκαταστάσεις και τα καταστήματα του Οργανισμού για μια αγορά ακόμη πιο «φιλική» στα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

Η αξιολόγηση υλοποιήθηκε από focusgroup αναπήρων και επιστημόνων του χώρου ώστε ο τελικός χρήστης να έχει τον πρώτο λόγο, σε συνάρτηση πάντα με την κείμενη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμούκ. Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε «Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επεξεργαστήκαμε την εμπειρία του εμποδιζόμενου επισκέπτη, προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους προσβάσιμους και λειτουργικούς για όλους, κάνοντας πράξη τη θέση μας, για ισότιμη  εξυπηρέτησή όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, λόγω αναπηρίας. Θεωρούμε υποχρέωση μας οι Αγορές να είναι προσβάσιμες σε όλους μας. Είμαστε όλοι ίσοι. Έχουμε ήδη δημιουργήσει από όταν αναλάβαμε, θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ και για εγκυμονούσες, έχει γίνει ειδική σηματοδότηση της ΚΑΑ και πρόκειται να γίνουν ακόμα περισσότερα στο άμεσα χρονικό διάστημα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σαν κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο τυφλός δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»,κ. Βαγγέλης Αυγουλάς παραδίδοντας την Έκθεση Αξιολόγησης, εξήρε το έργο της Διοίκησης του ΟΚΑΑ, τονίζοντας, ότι έκανε αυτό που, αν και θα έπρεπε, δεν είναι αυτονόητο για όλες τις Υπηρεσίες του Δημοσίου. Ζήτησε, δηλαδή, από τα άτομα με αναπηρία και περιορισμένη κινητικότητα, την αξιολόγηση των εγκαταστάσεών του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσλειτουργίες που αποκλείουν την ελεύθερη πρόσβαση των ΑμεΑ, στους χώρους του. «Τέτοια έργα δίνουν θέσεις εργασίας σε ανάπηρα άτομα και υπηρετούν το σύνθημα ζωής του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος ‘Τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς’. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο αποδεικνύει ότι η διάχυση της διάστασης της προσβασιμότητας στις θυγατρικές του Υπερταμείου δεν είναι πυροτέχνημα αλλά συμπεριληπτική στρατηγική και εταιρική φιλοσοφία.», ανέφερε ο κ. Αυγουλάς.

Αξιολόγηση προσβασιμότητας πρόκειται να υλοποιηθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του ΟΚΑΑ ανά την επικράτεια. Η δράση αυτή είναι μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ESG που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός με την υποστήριξη του Υπερταμείου, για όλες τις θυγατρικές του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.