Εγκύκλιο με την οποία παρέχεται το δικαίωμα, έπειτα από αίτηση του εργαζόμενου, να καταστρατηγηθεί το πενθήμερο και να μετατραπεί σε εξαήμερο στον επισιτισμό και τον τουρισμό εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για επιμερισμό του ίδιου χρόνου απασχόλησης, άρα διατηρείται το όριο των 40 ωρών εβδομαδιαίως. Μόνο που, αντί για οκτάωρο και πενθήμερο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν, εάν το επιθυμούν οι ίδιοι, εξαήμερο και 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι ο εργαζόμενος δύναται να ζητήσει κάτι τέτοιο, με αίτησή του στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ)
«Εργάνη», εάν έχει προσωπικούς ή και οικογενειακούς λόγους. Το αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται από τον εργοδότη.

Η συγκεκριμένη προτροπή υπάρχει σε μια ευρύτερη εγκύκλιο, που εκδόθηκε με αφορμή σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο Εργασίας, για την πρακτική εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Μια σύμβαση που μόλις πριν από μερικές μέρες επεκτάθηκε ως υποχρεωτική στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου με υπουργική απόφαση. Στη ΣΣΕ που υπογράφηκε πριν από ένα έτος, μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία που επήλθε ανάμεσα σε εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαήμερη απασχόληση. Με βάση όμως τη συγκεκριμένη εγκύκλιο παρέχεται το σχετικό δικαίωμα από εδώ και στο εξής.

Πηγή:naftemporiki.gr

Share This