“Όσο δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, της μείωσης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και της θέσπισης πλαφόν στη λιανική στην ενέργεια, η ακρίβεια θα επιδεινώνεται και η κατάσταση για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις θα χειροτερεύει”.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας ΕΕΑ – Opinion Poll για την ακρίβεια.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε ότι η βασική αιτία των ανατιμήσεων είναι η ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα, καθώς τα επιδόματα, προσφέρουν μεν μία μερική ανακούφιση, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Σταχυολογώντας τα ευρήματα της έρευνας ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. στάθηκε σε τρία κυρίως στοιχεία. Πάνω από το 83% των ερωτηθέντων προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας και αντίστοιχο ποσοστό στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, περίπου 2 στους 10 κάνουν κάποιες περικοπές στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι., ενώ το 66.5% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο, καθώς δεν θα υπάρχει η πολύ θετική επίδραση του τουρισμού, ενώ θα αποκαλυφθεί και η συσσώρευση των χρεών.

“Αν το ιδιωτικό χρέος μετά την πανδημία ήταν 265 δισ. η εκτίμησή μου είναι ότι θα ξεπεράσει τα 275 δισ. το φθινόπωρο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Share This