Ηλεκτρικό ρεύμα: Μετά τις 20 Αυγούστου οι ανακοινώσεις από τους παρόχους

Με την τιμή του φυσικού αερίου να ξεπερνάει τα 205 ευρώ και τις ανατιμήσεις μέσα σε έναν μόλις μήνα να ξεπερνούν το 13%, οι νέες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Τα νούμερα είναι πραγματικά συγκλονιστικά, καθώς η ετήσια μεταβολή αγγίζει το +358% και η Ευρώπη από πλευράς τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν σταματά να «φλέγεται».

Σε νέα υψηλά έφτασαν, στις 12/8/2022, οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς οι καύσωνες επιβαρύνουν την παραγωγή και οι πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία.

«Η ιστορικά χαμηλή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τα χαμηλά αποθέματα των υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη αφήνουν έλλειμμα εφοδιασμού, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με πηγές που μπορούν να μεταφερθούν εύκολα όπως ο άνθρακας και το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Patricio Alvarez, αναλυτής στο Bloomberg Intelligence.

Στα 394 ευρώ, στις 12/8/2022, η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

«Θύμα» των διεθνών εξελίξεων αλλά και των εγχώριων στρεβλώσεων παραμένι δυστυχώς και η Ελλάδα, με την τιμή της χονδρικής να σκαρφαλώνει σήμερα στα 394 ευρώ η μεγαβατώρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΕΡΤ, αναμένονται και νέες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος – που θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο – ενώ αυξημένες αναμένεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο.

Αυξημένες προγραμματίζεται να είναι και οι κρατικές επιδοτήσεις για να απορροφηθούν οι επιβαρύνσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται πως η τιμή του ρεύματος τον Ιούλιο ήταν 338 €/MWh και τον Αύγουστο ανέβηκε στα 372 €/MWh

Το κόστος επιδότησης του ρεύματος έφτασε, αντίστοιχα, το 1,136 δισ. ευρώ και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεπεράσει το 1,2-1,3 δισ. ευρώ.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.