“Φωτιά” έχει πάρει και το «καλάθι της νοικοκυράς». Ενδεικτικά, τα έλαια έχουν ακριβύνει πάνω από 27%, ενώ οι αυξήσεις σε κρέατα, γαλακτομικά και αυγά, ψωμί και δημητριακά ξεπερνούν το 16%. Την ίδια ώρα, διατυπώνονται ανησυχίες για ένα νέο κύκλο ανατιμήσεων στα αγαθά πρώτης ανάγκης από τον Σεπτέμβριο.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου Πρόεδρος  του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών 

Μεγάλη αύξηση καταγράφεται, επίσης, σε μεταφορικά και τουρισμό. Το κόστος της μεταφοράς με αεροπλάνο αυξήθηκε κατά 62% και της μεταφοράς με πλοίο κατά 25,4%, το κόστος της διαμονής σε ξενοδοχεία είναι ακριβότερο κατά 20%, ενώ συνολικά το κόστος του πακέτου διακοπών είναι αυξημένο κατά 11%.

Βλέποντας τα έξοδα διαβίωσής τους να πολλαπλασιάζονται, οι πολίτες «κόβουν» από παντού για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες και υποχρεώσεις τους.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται από την έρευνα της Opinion Poll για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τα περισσότερα νοικοκυριά προσπαθούν να περιορίσουν τις δαπάνες τους, μειώνοντας αγορές και έξοδα, λόγω της ακρίβειας. Ειδικότερα, το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83,2% περιορίζει την αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% μειώνει τις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο, ενώ το 66% περικόπτει τις μέρες των διακοπών. Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δυσκολεύονται πολύ ή αρκετά να ανταποκριθούν σε υποχρεώσεις, όπως η αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ., ενώ σε ποσοστό 66% δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον.

Share This