Η Ευρώπη βρίσκεται σε κατάστασης «πολιορκίας», κινδυνεύει να κυριευτεί ολοκληρωτικά από τον πανικό για ενεργειακή κατάρρευση-καταστροφή τον επερχόμενο χειμώνα. Ο πανικός, που και στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί τον χειρότερο σύμβουλο, οδηγεί σε παραλογισμό την αγορά ενέργειας, σε εκτίναξη των τιμών ρεύματος-φυσικού αερίου και σε απόγνωση τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.  Το γεγονός ότι η χονδρική ρεύματος στη Γερμανία και δη το συμβόλαιο εκπλήρωσης για την επόμενη χρονιά, ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αποτελεί σημείο των καιρών και συνάμα ηχηρό καμπανάκι για την Ευρώπη, που έστω και με καθυστέρηση αντιλαμβάνεται πως πρέπει να δράσει άμεσα.

Η Τσεχία που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο στην ΕΕ, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια. Στο προσκήνιο έρχεται η πρόταση που είχε καταθέσει εδώ και καιρό ο ευρωπαϊκός νότος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, για πλαφόν στην τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Εως τώρα ο βορράς και δη ο γερμανικός άξονας, απέρριπτε χωρίς δεύτερη σκέψη τη συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο μπροστά στον ενεργειακό «Αρμαγεδώνα» που απειλεί ολάκερη την Ευρώπη, κάθε άρνηση εξαϋλώνεται.

Και πώς άλλωστε να επικρατήσει πάλι η «στείρα» λογική της μη παρέμβασης στην αγορά ενέργειας, όταν στη Γερμανία, το συμβόλαιο αγοράς ρεύματος για το 2023 έφτασε στην αδιανόητη τιμή των 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα; Σε δυσθεώρητα επίπεδα κινείται και το αντίστοιχο συμβόλαιο της Γαλλίας, που την Παρασκευή επίσης «έσπασε» το φράγμα των 1.000 ευρώ. Ιδία «μαύρη» εικόνα επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και προφανώς στη χώρα μας. Σήμερα η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα καταγράφει νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την υψηλή να φθάνει στα 871 ευρώ. Για αύριο υπάρχει μια ελαφριά πτώση κατά 3,74%, στα 671,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που όμως δεν μπορεί να μεταβάλει την μεγάλη και αρνητική εικόνα.

Το ίδιο ισχύει και για την αγορά του φυσικού αερίου, που σήμερα έδειξε σημεία αποκλιμάκωσης, υποχωρώντας κατά 17%, κάτω από τα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 278 ευρώ. Κανείς, όμως δεν εφησυχάζει, τουναντίον πληθαίνουν όπως προαναφέρθηκε οι φωνές ακόμη και στην Κεντρική Ευρώπη, που ζητούν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας.

Πηγή: sofokleousin.gr

Share This