Σκρέκας: ”Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα”

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νοικοκυριά στην Ελλάδα που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν τον χειμώνα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στην κρίσιμη διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου.

Ο αρμόδιος υπουργός υπογράμμισε με νόημα ότι οι δύο προτάσεις της ελληνικής πλευράς και το ένα μοντέλο της Ιβηρική Χερσονήσου περιλαμβάνονται σε επιστολή από την ομάδα Gas Coordination Group της Κομισιόν στην οποία συμμετέχουν ρυθμιστές από όλες τις χώρες της ΕΕ.

«Η Ευρώπη έχει αργήσει χαρακτηριστικά. Εδώ και 7 μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει ότι θα πρέπει να μπει υποχρεωτικά ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Σιγά-σιγά Ευρωπαίοι ηγέτες συντάσσονται με αυτή την πρόταση», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Η Ευρώπη καθυστέρησε αλλά καλύτερα αργά παρά ποτέ».

Παράλληλα σημείωσε ότι τα νοικοκυριά έχουν μειώσει τις καταναλώσεις γιατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και της ενεργειακής κρίσης. «Τον Ιούνιο μειώθηκε η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 22% και τον Ιούλιο κατά 14%», υπογράμμισε.

«Το κάθε νοικοκυριό έχει καταλάβει ότι επί της ουσίας ζούμε έναν οικονομικό πόλεμο. Υπάρχει ένας εκβιασμός της Ρωσίας απέναντι στην Ευρώπη. Μία ανακοίνωση της ρωσικής Gazprom ότι θα κλείσει ο βόρειος αγωγός αρκεί για να εκτινάξει τις τιμές φυσικού αερίου στα ύψη και άρα και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ιλιγγιώδεις τιμές, 10 φορές ακριβότερες από πέρυσι», είπε ο υπουργός. «Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η στήριξη προς τα νοικοκυριά θα συνεχιστεί και μέσα στον χειμώνα.