Παρά το γεγονός πως υπήρξε κάποια χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές, με βάση έρευνες, αυτές παρέμειναν υψηλές και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι υπό πίεση καθώς ο πληθωρισμός έφθασε το 9,1% τον Αύγουστο.

Η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει την προοπτική μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων την ώρα που η οικονομία μπαίνει σε πτωτική τροχιά. Μία αύξηση του κόστους δανεισμού θα αύξανε τα προβλήματα των καταναλωτών που έχουν πάρει δάνεια, αλλά από έρευνα του Reuters την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί από τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν αναμένουν μία χωρίς προηγούμενο αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας), ενώ οι άλλοι μισοί προβλέπουν μία αύξηση 50 μ.β.

Παρά τις προσδοκίες αυτές, το ευρώ υποχώρησε σήμερα κάτω από τα 0,99 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, καθώς η Ρωσία δήλωσε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα παραμείνει κλειστός επ’ αόριστο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως 30% σήμερα, ενισχύοντας του φόβους για ελλείψεις και ενισχύοντας τις προσδοκίες για ύφεση και έναν πολύ δύσκολο χειμώνα καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πλήττονται από την εκτίναξη των τιμών ενέργειας.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο από 49,9 τον Ιούλιο, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 να υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Οι έρευνες PMI διαμηνύουν ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται νωρίτερα στην ύφεση από ό,τι θεωρούσαμε, με επικεφαλής τη Γερμανία και τώρα βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη θα έχει ύφεση για τρία τρίμηνα», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Canada.

* με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Share This