Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ξεπέρασε κατά πολύ το όριο του 80% τον Αύγουστο σε ετήσια βάση, έναντι 79,6% τον Ιούλιο, επίπεδο ρεκόρ από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 55% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Σε αντίθεση με συνηθισμένες οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Παρ’ όλα αυτά, η ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του έχει επιφέρει μια πτώση του εθνικού νομίσματος, πράγμα που τροφοδοτεί την άνοδο των τιμών.

Τούτων δοθέντων, η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε για άλλη μια φορά τις αγορές στα μέσα Αυγούστου, μειώνοντας το κύριο επιτόκιό της από 14% σε 13% παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή είναι το κόστος ζωής», παραδέχθηκε την Τρίτη ο αρχηγός του τουρκικού κράτους, ο οποίος αρνείται ωστόσο να αλλάξει κατεύθυνση στην οικονομική πολιτική του 9μιση μήνες πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

* με πληροφορίες από την ΕΡΤ 

Share This