Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία ότι η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας δεν θα γίνει ανεκτή έστειλε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «εξωφρενικό» το γεγονός πως η Άγκυρα να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μεταναστευτικό.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, είναι απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και ουσιαστικά απεικονίζει την Τουρκία ως μία χώρα που δεν είναι πλέον μέρος αυτού που συνηθίζουμε να αποκαλούμε Δυτική Συμμαχία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι απαράδεκτο είναι και το κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την Τουρκία ότι εργαλειοποιεί μετανάστες, εξηγώντας παράλληλα ότι η Άγκυρα προσπαθεί να στείλει μετανάστες στα ελληνικά σύνορα και να τους σπρώξει στην Ευρώπη. «Σώζουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κινδύνευαν στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση που δέχθηκε αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ο Τούρκος πρόεδρος υιοθετεί αυτή τη ρητορική, απάντησε τα εξής:

”Νομίζω ότι μέρος αυτού είναι θέμα εσωτερικής πολίτικής. Αλλά αυτό είναι δικό του πρόβλημα όχι δικό μου. Η γεωγραφία θέλει να ζούμε μαζί. Και όπως του έχω πει πολλές φορές, θα πρέπει να μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά να το κάνουμε με κόσμιο τρόπο. Αμφισβητώντας την κυριαρχία ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτο. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από την Ελλάδα και επί της ουσίας αντικατοπτρίζει ότι η Τουρκία αποτελεί μια χώρα που δεν είναι πλέον μέλος της δυτικής συμμαχίας, όπως την αποκαλούσαμε. Ο πρόεδρος Ερντογάν αρνείται να συναντηθεί μαζί μου. Εγώ έχω πει ότι πάντα είμαι ανοιχτός στο να κάνω μια συζήτηση αλλά νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας να μειωθεί η ένταση της ρητορικής. Δεν βοηθάει κανέναν. Νομίζω ούτε τον ίδιο αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο”

Share This