Στην Πράγα ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι περιλαμβάνει η ατζέντα του;

Στην Πράγα προσγειώθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με σκοπό να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα μεθαύριο Παρασκευή. Αξιοσημείωτο το γεγονός πως στην συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα μετάσχει και η Τουρκία.

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής, θα συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται δικαιωμένος, καθώς η δική του πρόταση αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, έγινε -προσωρινά- δεκτή από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως και πιο πάνω υπογραμμίστηκε, στην Πράγα θα βρεθεί σήμερα και ο Τούρκος πρόεδρος. Μητσοτάκης και Ερντογάν αναμένεται να αποτελέσουν ”δύο ξένοι” στην ίδια… πόλη, καθώς μοιάζει σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο να έχουν τετ-α-τετ. Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι βαρύ, και πιθανότερο σενάριο είναι να μην ανταλλάξουν… ούτε κουβέντα!

Στην Αθήνα περιμένουν με αρκετή δόση περιέργειας την τακτική που θα ακολουθήσει αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος. Περισσότερο ποντάρουν στο γεγονός πως θα επαναλάβει – λίγο έως πολύ – όσα υποστήριξε από το βήμα του ΟΗΕ προ ολίγων ημερών, βάζοντας στο στόχαστρο εκ νέου την χώρα μας.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιπλώσει ενώπιον των συνομιλητών του την πορεία που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η τουρκική προκλητικότητα, και ο αναθεωρητισμός που εφαρμόζει η Άγκυρα. Τέλος, σαφής αναφορά θα υπάρξει και στην τάση της Τουρκίας να εργαλειοποιεί το προσφυγικό.