Κυβερνητικές πηγές: «Ναι» στο πλαφόν, «όχι» στο ενεργειακό lockdown

Αρνητική στο ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών μέτρων για την μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά – π.χ. με προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος – εμφανίζεται η κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει πως έχουν γίνει συγκεκριμένες κινήσεις για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ενόψει του χειμώνα.

Τούτων δοθέντων, το υπουργείο Ενέργειας ”τρέχει” εξελίξεις σε δύο επίπεδο. Το πρώτο αφορά την εφαρμογή έκτακτου μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές ρεύματος και το δεύτερο σχετίζεται με την επιβολή έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων (θα είναι 33%).

«Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά. Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας» σημείωσε χθες σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός. Η τοποθέτηση αυτή έγινε στην παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου ήταν συμπρόεδρος με τον πρόεδρο της Ελβετίας στις εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.