”Λευκός καπνός” στην Σύνοδο Κορυφής για τα ενεργειακά μέτρα

Θετική έκβαση είχε η μαραθώνιο Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. να δίνουν τα χέρια και να συμφωνούν για την δημιουργία ”οδικού χάρτη” με φόντο την ενεργειακή κρίση.

”Υπήρχε ισχυρή βούληση για την επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να μειωθούν οι τιμές της ενέργειας”, τόνισε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως «πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, δύσκολο ζήτημα, περίπλοκο ζήτημα. Είμαστε όλοι ξεκάθαροι, αυτό που αποφασίσαμε είναι το πολύ ισχυρό πλαίσιο που θα διαδραματίσει θεμελιώδη ρόλο για να επιτύχουμε τον στόχο για τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι».

Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, την ικανοποίηση της εκφράζει η Αθήνα. ”Επήλθε συμφωνία για την ενέργεια. Οι διαφορές γεφυρώθηκαν”, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν: ”Υπήρξε κατανόηση ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια παρέμβαση όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου – παρέμβαση που κάποιοι δεν συζητούσαν καν πριν από λίγο καιρό”.