Συμφωνία του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενίσχυση των ασφαλών επικοινωνιών με νέο δορυφορικό σύστημα

Το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σήμερα σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με κανονισμό για τη θέσπιση ενωσιακού προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας για την περίοδο 2023-2027.

Το πρόγραμμα θέτει στόχους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη δορυφορικής συστοιχίας της ΕΕ, καλούμενης «IRIS2» (Infrastructure for Resilience, Interconnectivity and Security by Satellite), η οποία θα επιτρέψει την παροχή ασφαλών υπηρεσιών επικοινωνίας έως το 2027.

Οι κυβερνοεπιθέσεις και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση των επίγειων δικτύων επικοινωνιών. Η δημιουργία αυτής της συστοιχίας θα βελτιώσει τη σύνδεση των υποδομών ζωτικής σημασίας και θα καταστήσει δυνατή την παροχή ανθεκτικών και ανεξάρτητων υπηρεσιών δορυφορικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας.

Το πρόγραμμα θα παρέχει κυβερνητικές υπηρεσίες που θα καλύπτουν την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας, την επίγνωση της κατάστασης καθώς και τη στήριξη εξωτερικών δράσεων και της διαχείρισης κρίσεων. Όλες αυτές οι υπηρεσίες θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της ΕΕ.

Το πρόγραμμα δεν αποσκοπεί μόνο να ωφελήσει κυβερνητικούς φορείς και θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά παρέχει επίσης τη δυνατότητα για παροχή εμπορικών υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, συμβάλλοντας στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα συνδέεται με την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική «Global Gateway» της ΕΕ. Θα καταστήσει δυνατή την παροχή οικονομικά προσιτής πρόσβασης στο διαδίκτυο παντού στην Ευρώπη και θα παρέχει ασφαλή συνδεσιμότητα σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η περιοχή της Αρκτικής και η Αφρική.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος ασφαλούς συνδεσιμότητας θα προέλθει από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027. Το συνολικό ποσό του προγράμματος ανέρχεται σε 2,4 δισ. €, μέρος του οποίου θα διατεθεί από προγράμματα όπως το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και ο Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Παγκόσμια Ευρώπη (NDICI). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία.

Η Επιτροπή θα προμηθευτεί τις υποδομές μέσω σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με τη μορφή συμβάσεων που ανατίθενται στη βιομηχανία με διαγωνισμό. Οι επιλεγέντες ανάδοχοι θα αναπτύξουν, θα επικυρώσουν, θα κατασκευάσουν και θα εγκαταστήσουν τις κυβερνητικές υποδομές ιδιοκτησίας της ΕΕ, με σκοπό την παροχή ενισχυμένων κυβερνητικών υπηρεσιών. Επιπλέον, οι εμπορικές υποδομές θα χρησιμοποιούνται επίσης για την παροχή κυβερνητικών καθώς και εμπορικών υπηρεσιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.