ΕΛΙΝΟΙΛ: Ενίσχυση των κερδών από το διεθνές εµπόριο που υπερκάλυψαν τη µείωση εσόδων της εσωτερικής αγοράς

Ο ενοποιηµένος κύκλος εργασιών του Οµίλου της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε. ανήλθε κατά το εννεάµηνο του 2022 σε €2.801 εκατ. έναντι €1.084 εκατ. του εννεαµήνου του 2021, καταγράφοντας αύξηση 159%. Για την ίδια χρονική περίοδο, τα µικτά κέρδη του Οµίλου ανήλθαν σε € 45,8 εκατ. έναντι €35 εκατ. του εννεαµήνου του 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €23,2 εκατ. έναντι €12,3 εκατ. του αντίστοιχου διαστήµατος του 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 88%. Τα ενοποιηµένα προ φόρων αποτελέσµατα του οµίλου (EBT) κατά το εννεάµηνο του 2022 ανήλθαν σε κέρδη €11,1 εκατ. έναντι €4,7 εκατ. του εννεαµήνου του 2021.

Όσον αφορά στη µητρική εταιρία ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κατά το εννεάµηνο του 2022 τα κέρδη προ φόρων, χρηµατοοικονοµικών αποτελεσµάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €22,3 εκατ. έναντι €11,3 εκατ. του εννεαµήνου του 2021. Τα αποτελέσµατα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη €11,2 εκατ. έναντι €4,8 εκατ. του αντιστοίχου διαστήµατος του 2021.

Παρά την πολύ καλή πορεία των δραστηριοτήτων που σχετίζονται άµεσα µε τη σηµαντική τουριστική ανάπτυξη, η συνεχιζόµενη γεωπολιτική και ενεργειακή κρίση εξ αιτίας του πολέµου στην Ουκρανία και η ύφεση από τις έντονες πιέσεις του πληθωρισµού έχουν συµβάλει στη µείωση των πωλήσεων και της κερδοφορίας στην εσωτερική αγορά καυσίµων σε όλη τη διάρκεια του εννεαµήνου. Αντίθετα, η πολύ µεγάλη αύξηση των πωλήσεων στη διεθνή αγορά συνέβαλε στην αύξηση της κερδοφορίας της ΕΛΙΝΟΙΛ.

Ειδικότερα, κατά το τρίτο τρίµηνο του έτους, η µεγάλη πτώση στις πωλήσεις των βενζινών οδήγησε στην υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων στα καύσιµα κίνησης, παρά τη µικρή αύξηση του πετρελαίου κίνησης. Παράλληλα, η σηµαντική συµβολή των εσόδων από τα αποθέµατα στο πρώτο εξάµηνο του έτους, λόγω της συνεχιζόµενης αύξησης των τιµών στα καύσιµα κίνησης, δεν συνεχίστηκε κατά το τρίτο τρίµηνο όπου η πτώση των διεθνών τιµών οδήγησε σε σηµαντικές ζηµιές από τη διαχείριση των αποθεµάτων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα εννεαµήνου ο Διευθύνων Σύµβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Α.Ε., κ. Γιάννης Αληγιζάκης, επεσήµανε:

«Με ισχυρή παρουσία στο διεθνές εµπόριο, ως µία από τις µεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες στην Ελλάδα που συµβάλλει σηµαντικά στην εθνική οικονοµία, καθώς και µε τη συνεχιζόµενη θετική συµβολή των στερεών καυσίµων, η ΕΛΙΝΟΙΛ σηµειώνει αύξηση της κερδοφορίας της κατά το εννεάµηνο του 2022. Εν µέσω διαρκών πιέσεων στην εγχώρια αγορά καυσίµων, που οφείλεται στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση και στην παράταση του πλαφόν που είχαν ως αποτέλεσµα τη σηµαντική µείωση της κερδοφορίας της εσωτερικής αγοράς, η εταιρία υπερκάλυψε τη µείωση των εσόδων της µέσω της ανάπτυξής της σε νέες διεθνείς αγορές αξιοποιώντας τα υψηλά περιθώρια που υπάρχουν στις αγορές αυτές.

Για το τελευταίο τρίµηνο του έτους, η ΕΛΙΝΟΙΛ διατηρεί θετικές τις προοπτικές για την πορεία ανάπτυξης του διεθνούς εµπορίου, ενώ ως θετική εξέλιξη εµφανίζεται, επίσης, η διαφαινόµενη αύξηση πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρµανσης, λόγω της επιδοµατικής πολιτικής που ακολουθούν η Πολιτεία και τα διυλιστήρια.

Σε κάθε περίπτωση, η πίεση στις πωλήσεις στα καύσιµα κίνησης της εσωτερικής αγοράς θα συνεχισθεί και στο τέταρτο τρίµηνο του 2022, ενώ η µεγάλη µεταβλητότητα στην πορεία των διεθνών τιµών πετρελαίου, που επηρεάζει την ανάπτυξη της αγοράς και τη διαχείριση αποθεµάτων καυσίµων, θα είναι ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το τελευταίο τρίµηνο του οικονοµικού αποτελέσµατος του 2022.»