11th Clinical Research Conference «Το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει την Ελλάδα»

Τις αλλαγές και τις προκλήσεις που γεννά η εφαρμογή του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού ανέδειξαν οι εργασίες του 11th Clinical Research Conference, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν  διορθωτικές κινήσεις σε νομικό επίπεδο για τη διευκόλυνση της διεξαγωγής των κλινικών μελετών στη χώρα. Τα στοιχεία από τις αιτήσεις για νέες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα με το νέο σύστημα το 2022 είναι ενθαρρυντικά, αφού κατά την πάροδο των μηνών της πιλοτικής φάσης ο αριθμός αυτών ακολούθησε αυξητική πορεία. Ωστόσο, το τοπίο των κλινικών μελετών αναμένεται να αναδιαμορφωθεί, τόσο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό , όσο και από  την είσοδο των αποκεντρωμένων δοκιμών, με τη χώρα μας να υστερεί λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και ελλείμματος ψηφιακής εγγραματοσύνης κάποιων ασθενών και ιατρών.

Το 11th Clinical Research Conference, #mtco22, διοργανώθηκε από την ethosEVENTS, τον ενημερωτικό ιστότοπο υγείας virus.com.gr και το περιοδικό πολιτικής της υγείας Pharma & Health Business. Στο πλαίσιο του συνεδρίου,  πραγματοποιήθηκε Κλειστή Συνάντηση Εργασίας με τη συμμετοχή του κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου, Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, διοικητών και στελεχών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) από όλη τη χώρα.

Στον θεσμικό χαιρετισμό του στο 11th Clinical Research Conference, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι δεν πρέπει να υιοθετούμε μόνο την οπτική της οικονομικής πλευράς και της προσέλκυσης επενδύσεων και καλού δυναμικού αλλά και την οπτική των ασθενών που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε θεραπείες. Στην προσπάθεια απλοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αναφέρθηκε ο κ. Πλεύρης καθώς στην πρόθεση ομάδας εργασίας του Υπουργείου Υγείας υπό τον γ.γ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο  να γίνουν νομικές παρεμβάσεις και διορθωτικές κινήσεις.