«Καλάθι του νοικοκυριού»: Καποιοι πολίτες είναι ευχαριστημένοι…κάποιοι ανησυχούν

Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 93% των Ευρωπαίων, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από επτά στους δέκα ερωτηθέντες ανησυχούν για την αύξηση του κόστους ζωής, με τα χειρότερα αποτελέσματα να παρατηρούνται στην Ελλάδα (100%), την Κύπρο (99%), την Ιταλία και την Πορτογαλία (98% και για τις δύο χώρες). 

  Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι η μεγαλύτερη ανησυχία για το 100% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα (στο 93% ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).

·  Ακολουθούν η απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (97% στην Ελλάδα, 82% στην ΕΕ).

·  Οι πρόσφατες κρίσεις έχουν ενισχύσει την στήριξη των πολιτών για την ΕΕ: σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 72% θεωρούν ότι η συμμετοχή στην ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα τους και 62% βλέπουν την ΕΕ θετικά (65% και 43% αντίστοιχα στην Ελλάδα).

·  Οι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση λύσεων για να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών κρίσεων.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 7% τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά στα τρόφιμα ξεπερνά το 15%,  μπορεί οι τιμές σε κάποια είδη να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά σε βασικά αγαθά μεταξύ των οποίων και το ψωμί, υπάρχουν μεγάλες ανατιμήσεις. Μόνο 1 στους 5 ερωτηθέντες δηλώνει ικανοποιημένος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής.

Παράλληλα αναμένονται νέες αυξήσεις τιμών, της τάξεως του 30%, σε μια σειρά από προϊόντα, μεταξύ των οποίων, απορρυπαντικά και σακχαρώδη είδη.

Eπίσης  πολλά προϊόντα που περιλαμβάνονται στο “καλάθι του νοικοκυριού” είναι ακριβότερα από άλλα εκτός “καλαθιού”, σημειώνοντας ότι όσο υπάρχει η ενεργειακή κρίση το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς μόνο ένας στους τρεις ερωτηθέντες βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ζωής. Τα αποτελέσματα είναι ακόμη αρνητικότερα στην Ελλάδα, όπου μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες απάντησε θετικά.