Μάξιμος Σαράφης: Ο… προστατευόμενος με τα «χρυσά δάχτυλα»!

Ένα sms έφερε στα δημοσιογραφικά γραφεία το όνομα ενός προσώπου πολύ γνωστού από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.

Ο προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης NOVARTIS «Μάξιμος Σαράφης», (κατά κόσμον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης), φέρεται να είναι «χρυσοδάκτυλος» με αρκετές οικονομικές απάτες στο ενεργητικό του!

Τον 51χρονο «Μάξιμο», κάτοχο μεταπτυχιακού στη Φαρμακευτική και με ηγετική θέση στην Novartis, τον γνωρίσαμε στα τέλη του 2017 όταν εμφανίστηκε με κουκούλα αλλά πρόθυμος να καταθέσει στη Δικαιοσύνη για μυστικές συναλλαγές -που υποστήριζε ότι γνώριζε- ανάμεσα σε πολιτικά πρόσωπα από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ με τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis στην Ελλάδα.
Κάπως έτσι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης εντάχθηκε στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και γίνεται «Μάξιμος», μαζί με τους «Ιωάννη Αναστασίου» και «Κατερίνα Κελέση».

Το 2019 και το 2022 η υπόθεση κατά των πολιτικών προσώπων τέθηκε στο αρχείο μια και οι κατηγορίες δεν αποδείχθηκαν ποτέ
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, όταν το φθινόπωρο του 2019 κλήθηκε να καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής για τον ρόλο του πρώην αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis, αρνήθηκε ότι ήταν ο «Μάξιμος Σαράφης», ούτε και κατέθεσε υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις που του έγιναν δεν είχαν καμία σχέση με την ουσία της έρευνας.

Και ενώ όλοι τον είχαν «ξεχάσει», πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα εξαπάτησης επιχειρηματιών, που αδυνατούσε να έχει πρόσβαση στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αυτό αναγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. κατά του «Μάξιμου Σαράφη».

Μαζί με ακόμη δύο Έλληνες συνεργούς, τρεις… Ινδούς που βρίσκονταν στο Ντουμπάι, αλλά και μία γυναίκα στην Κύπρο είχαν στήσει «μία από τις κορυφαίες εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων» (σ.σ. έτσι… διαφημίζονταν στο διαδίκτυο). Με έδρα ένα γραφείο σε επιβλητικό κτίριο επί της οδού Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης φέρεται να έκλεινε ραντεβού με τους επιχειρηματίες, να τους ενημέρωνε για τη δυνατότητα δανειοδότησής τους ακόμη και με… 15 εκατ. ευρώ μέσω τραπεζών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και για την… υποχρέωση να καλύψουν πρώτα τα έξοδα φακέλου, τα ασφάλιστρα, την εφορία, την αμοιβή του κ.ά.

Κάπως έτσι, τουλάχιστον 7 επιχειρηματίες εξαπατήθηκαν –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– με την εγκληματική ομάδα να εισπράττει περίπου 800.000 ευρώ. Κι αυτές είναι μόνο οι υποθέσεις που έχουν ταυτοποιηθεί, καθώς οι Αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων ίσως και να ξεπερνά τα 20, στα περίπου δύο χρόνια δράσης του κυκλώματος. Σε βάρος του «Μάξιμου Σαράφη» και των άλλων εμπλεκομένων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, πλαστογραφία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με τον δικηγόρο του, Κωνσταντίνο Γώγο, να κάνει λόγο «για πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη του πελάτη μου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.