Ο εξωδικαστικός που… παραπατάει φέρνει στο «τραπέζι» ξανά τις 120 δόσεις

Ρυθμίσεις χρεών προς Εφορία και ΕΦΚΑ σε 120 δόσεις και παροχή κινήτρων για εξόφληση νωρίτερα και με λιγότερα χρήματα συνθέτουν το σχέδιο της κυβέρνησης το επόμενο προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» και του δημοσιογράφου Λουκά Γεωργιάδη, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το «ξεκόλλημα» του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όπου οι αιτήσεις ανέρχονται μόλις σε 3.000 και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων και σε πιο ευνοϊκούς όρους για να κλείσουν χιλιάδες άλλες υποθέσεις, έχοντας επισημάνει ότι «παρουσιάζονται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».
Στο… συρτάρι
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, χιλιάδες αιτήσεις παραμένουν αναξιοποίητες στα συρτάρια, ενώ μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων καταφέρνει να ενταχθεί στις ρυθμίσεις. Το πλέον σοβαρό εμπόδιο στη διαδικασία ρύθμισης χρεών μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού αποτελεί η κεφαλαιοποίηση τόκων, προστίμων και προσαυξήσεων. Κι αυτό γιατί, όταν ο οφειλέτης παίρνει στα χέρια του το χρονοδιάγραμμα των δόσεων, διαπιστώνει με έκπληξη ότι το ποσό που καλείται να επιστρέψει είναι ακόμη και διπλάσιο.
Οι μικρομεσαίοι
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ένταξη των οφειλών στον εξωδικαστικό αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι οποίοι με υπομνήματά τους έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση την παροχή διευκολύνσεων, προκειμένου να μην υποστούν… ξαφνικό θάνατο! Επιπλέον, δεν αρκεί μόνο η μείωση του επιτοκίου, αλλά απαιτείται και γενναία διαγραφή προσαυξήσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ρύθμιση. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, ο ΕΦΚΑ, οι τράπεζες και τα funds δεν είναι αντίθετα σε ένα γενναίο «κούρεμα» οφειλών, εφόσον εισπράξουν «ζεστό» χρήμα γρήγορα και σε λιγότερες δόσεις.