Market Pass: Τι θα γίνει με την πληρωμή

Για το θέμα του market pass μίλησε στο sbc  ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας  και συγκεκριμένα για τον τρόπο λειτουργίας του από την κατάθεση της σχετικής αίτησης έως και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζησαλάτας: «Σύμφωνα με την KYA πάει λίγο πιο αργά, πάει δηλαδή 15 Φεβρουαρίου το άνοιγμα των αιτήσεων έως 15 Μαρτίου. Έχουν 10% κάλυψη από τις αγορές τις οποίες θα κάνουν είτε στα σούπερ μάρκετ Και όταν λέμε σούπερ μάρκετ δεν είναι αμιγώς τα τρόφιμα, είναι οτιδήποτε πωλείται πλέον μέσω σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, λαϊκές αγορές, αν ο πωλητής έχει pos και υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Εισοδηματικά κριτήρια διευρυμένα θα πούμε γιατί καλύπτει το 83% των νοικοκυριών. Έτσι λοιπόν μιλάμε για εισόδημα έως 16.000 ευρώ αν είσαι μόνος σου. Φυσικά, όταν μιλάμε για εισοδηματικά κριτήρια μιλάμε για πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο, 24.000 αν είσαι ζευγάρι, συν 5.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και όταν λέμε μέλος του νοικοκυριού δεν είναι μόνο τα τέκνα, ο σύζυγος, η σύζυγος, ο παππούς και η γιαγιά, είναι οποιονδήποτε φιλοξενεί το νοικοκυριό και έχει δηλωθεί στη δήλωση εισοδήματος. Περιουσιακά κριτήρια και εδώ διευρυμένα, αλλά απορώ γιατί υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια επάνω στα επιδόματα. Γιατί ένα σπίτι το οποίο έχουμε και το έχουμε ίσως και με κάποιο δάνειο ή ένα πατρικό το οποίο έχουμε στο χωριό, μας στερεί το δικαίωμα να πάρουμε το επίδομα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και τα άλλα τα επιδόματα».

Τέλος, επισήμανε πως: «Η επόμενη πληρωμή η οποία θα γίνει, θα είναι μία πληρωμή, άρα το επόμενο τρίμηνο άπαξ είναι περίπου στις τρεις του Μάη και η διάθεση του ποσού για αυτούς που έχουν το IBAN μπορούν να κάνουν αγορές οτιδήποτε θέλουν χωρίς να χρειάζεται απόδειξη.

Εδώ χρειάζεται μια διευκρίνιση γιατί υπάρχει μια διχογνωμία και από τον υπουργό και τον υφυπουργό. Εάν σε περίπτωση ένα μήνα δεν εξαντλήσω το όριο των αγορών. Δηλαδή αν μπορεί να μεταφερθεί, αν το πάρουμε δια της ατόπου απαγωγής, μπορεί να μεταφερθεί γιατί μας λέει ότι ενεργοποίηση της κάρτας λήγει 31 Αυγούστου. Δεν μας λέει ότι κάθε μήνα μέχρι ποια ημερομηνία να κάνουμε τις αγορές. Άρα λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφέρεται».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.