Η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να αποτελεί δύσκολο «σταυρόλεξο» με τις τιμές να ανηφορίζουν διαρκώς. Σε ορισμένες κατηγορίες όπως για παράδειγμα στα γαλακτοκομικά, τα έλαια και τα άλευρα οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες και συνεχείς.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, αυξήσεις 25,6% καταγράφονται στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και τα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα. Ακριβότερα κατά 13,1% ήταν σε ετήσια βάση τα λαχανικά, ενώ αυξήσεις 18,1% καταγράφονται στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
Σε ό,τι αφορά στα γαλακτοκομικά που αποτελεί και την κατηγορία που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε ετήσια βάση έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση στην κατηγορία των τροφίμων υπάρχει αυτή τη στιγμή μία συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κατάστασης.
Συγκεκριμένα, στα γαλακτοκομικά προϊόντα η τάση των τιμών, ξεκινάει πάντα από το εξωτερικό και αυτή τη στιγμή εκεί, παρατηρείται μία μείωση που μένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Το πρόβλημα παραμένει, όπως λέει, οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών και εκείνες οι οποίες έχουν ήδη αγοραστεί με ανατιμήσεις το προηγούμενο διάστημα.
Πηγές της αγοράς σημειώνουν πως σταθεροποιήσεις και μικρές υποτιμήσεις φαίνονται, από συγκεκριμένες πάντα εταιρείες βάσει τιμοκαταλόγων που στέλνουν, σε τρόφιμα όπως έλαια, αλεύρι, βούτυρο και ζάχαρη.







