Νέος κύκλος εκπαιδευτικών δράσεων «Προστασία της φύσης lab»

Η συμβολή των πόλεων στην κλιματική κρίση αλλά και οι κλιματικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης διάλεξης του νέου κύκλου εκπαιδευτικών δράσεων «Προστασία της Φύσης Lab», που εγκαινίασε χθες η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).

Στην πρώτη ομιλία με θέμα η «Πόλη και Κλιματική Αλλαγή», που παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Καρτάλης, αναλύθηκαν οι δράσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθούν κλιματικά ουδέτερες και ανθεκτικές πόλεις. Όπως τόνισε ο κ. Καρτάλης, οι πόλεις συμβάλλουν με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην κλιματική κρίση αλλά παράλληλα δέχονται με αυξημένη ένταση και συχνότητα τις επιπτώσεις της. Πρόσθεσε πως «όσο γερασμένη είναι η πόλη τόσο μεγαλύτερες ανάγκες υπάρχουν σε θέρμανση και ψύξη» Στην Αθήνα για πάράδειγμα, μια πόλη που υπάρχουν πολλά «γερασμένα κτίρια»  σχεδόν το 70% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προέρχεται από αυτά, σημείωσε. Ο μόνος δρόμος προς τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερων πόλεων λοιπόν, είναι να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αλλάζοντας τον σχεδιασμό, προσθέτοντας πράσινο, μειώνοντας τα αυτοκίνητα και αναβαθμίζοντας ενεργειακά τα κτίρια.

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου, υπογράμμισε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που φέρνει η κλιματική κρίση είναι η εκπαίδευση, υποστηρίζοντας ότι ο ενημερωμένος και εκπαιδευμένος πολίτης είναι αυτός που θα κάνει τις αλλαγές που χρειάζονται στην προσωπική του ζωή, γιατί θα έχει τη γνώση και τη διάθεση να υποστηρίξει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν.

Σημειώνεται ότι από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες τρεις ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με Ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και άλλων διακεκριμένων προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος τής εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Τελευταία Νέα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.