10 ελληνικές startups στο Ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα

H Θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece), με την ολοκλήρωση του 2ου έτους λειτουργίας της, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για το Ελληνικό Διαστημικό Οικοσύστημα και την Ελληνική Οικονομία κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής της, στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα με πιο χαρακτηριστικό τις 10 πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups που επιλέχθηκαν από τη Θερμοκοιτίδα για να αναπτύξουν διαστημικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο τομέας του Διαστήματος αποτελεί κινητήρια δύναμη ανάπτυξης, απασχόλησης και ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για αγορά άνω των €400δις παγκοσμίως, η οποία μεγαλώνει με ρυθμό 6% κατά μέσο όρο τα τελευταία 10 χρόνια και αναμένεται να φτάσει το €1τρις το 2040. Στην Ελλάδα ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κινείται με διψήφιο ρυθμό και σε αυτό συμβάλει και η Θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα.

Μέσα στα 2 πρώτα χρόνια λειτουργίας της κατάφερε να ενημερώσει και να δημιουργήσει ενδιαφέρον σε πάνω από 10.000 άτομα, να λάβει 32 ολοκληρωμένες αιτήσεις συμμετοχής για ένταξη στη θερμοκοιτίδα και να ενσωματώσει στο Ευρωπαϊκό διαστημικό οικοσύστημα 10 startups. Από αυτές, οι 5 προϋπήρχαν και επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στο διάστημα και οι 5 είναι νεοϊδρυθείσες. Κατά τη διάρκεια συμμετοχής τους στη θερμοκοιτίδα απασχολούν πάνω από 40 εξειδικευμένα στελέχη, κάποια από τα οποία επαναπατρίστηκαν, και κατάφεραν να αυξήσουν κατά €3.5εκ τις χρηματοδοτήσεις τους από διάφορες πηγές, τον κύκλο εργασιών τους κατά 250% της θέσεις εργασίας κατά 24% και όλους τους δείκτες επιχειρηματικής ετοιμότητας. Προβληματικό σημείο παραμένει η συμμετοχή γυναικών, που κυμαίνεται στο 10%, για το οποίο θα γίνουν ειδικές δράσεις τα επόμενα χρόνια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δρ. Jorge–A. Sanchez-P., Διευθυντής και ο Δρ. Βογιατζής Νίκος, Contracts Officer του ESA BIC Greece, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, Cornelis Eldering, Head of ESA Space Solutions Network, και Joana Kamenova, Commercialisation Officer and Country Manager for Greece, και εξέχουσες προσωπικότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, εκπρόσωποι Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, και Επενδυτικών Κεφαλαίων, όλες οι startups του ESA BIC Greece και όλη η ομάδα υποστήριξης του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

Ο κος. Eldering, τόνισε «την αξιοσημείωτη δυναμική της Ελληνικής Θερμοκοιτίδας και τη σημασία της συνεργασίας με όλους τους φορείς στην Ελλάδα για την επίτευξη και ανάδειξη αυτών των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών προς όφελος της εθνικής οικονομίας». Ο κος. Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ δήλωσε ότι «το ESA BIC Greece είναι από τα πιο σημαντικά προγράμματα στο χώρο του Διαστήματος, που τρέχουν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γιατί φέρνει νέες ιδέες στην αγορά και υποστηρίζει τη νέα γενιά.»

Οι κύριοι στόχοι της θερμοκοιτίδας είναι η ενίσχυση του ελληνικού διαστημικού οικοσυστήματος με 25 startups, η υποστήριξη και ανάπτυξη του Ελληνικού διαστημικού Cluster, η συμβολή στις εθνικές στρατηγικές για τη διαστημική καινοτομία, η ενθάρρυνση της περαιτέρω υιοθέτησης υπηρεσιών που βασίζονται στο διάστημα και η υποστήριξη μεταφοράς τεχνολογιών από/προς τον διαστημικό τομέα, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα.

Η Θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες επώασης με πλήρη συμμόρφωση στο κοινό πλαίσιο της ESA. Κάθε startup που γίνεται δεκτή λαμβάνει οικονομική στήριξη €50.000 (χωρίς είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο), τεχνική, επιχειρηματική, και νομική συμβουλευτική υποστήριξη, εκπαίδευση σε εξειδικευμένα θέματα διαστήματος, πρόσβαση σε υποδομές, λογισμικό, δεδομένα αξίας πάνω από €100.000, καθώς και εργαλεία χρηματοδότησης μέσα από το εκτεταμένο δίκτυο της ESA, των θερμοκοιτίδων της στην Ευρώπη, του si-Cluster, και του Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά.

Το ESA BIC Greece έχει Ανοικτή Πρόσκληση Υποβολής Επιχειρηματικών Σχεδίων για την περίοδο 2021-2026, με επόμενη προθεσμία υποβολής και εκκίνησης αξιολογήσεων στις 16 Οκτωβρίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.