Συνάντηση του ΠτΒ με τον Αλβανό πρωθυπουργό

Τη συμβολή του Ελληνικού Κοινοβουλίου στην αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Edi Rama, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της παραμονής του στην Αθήνα. Ο κ. Τασούλας τόνισε ακόμη ότι σπουδαία γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες είναι η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία και η κοινότητα των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, αλλά και τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που είχε η χώρα μας από την 40χρονη ένταξή της στην Ε.Ε.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Edi Rama, εκφράζοντας τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Αθήνα, αναφέρθηκε στη συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Μεταξύ άλλων  δήλωσε : «Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη φιλοξενία και είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα. Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές και γνωρίζουν συνεχή βελτίωση. Η επιθυμία των δύο πλευρών για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και αναμφίβολα στη βάση αυτών των σχέσεων είναι οι δύο λαοί μας και ισχυρές γέφυρες μεταξύ μας είναι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Αλβανία και οι Αλβανοί πολίτες που διαβιούν στην Ελλάδα. Ευχαριστώ πολύ»

Ο Πρόεδρος της Βουλής, με την ευκαιρία και της παγκόσμιας μέρας ποίησης χάρισε στον κ. Rama μια γαλλόφωνη έκδοση με ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη και Κώστα Καβάφη, με τον Αλβανό πρωθυπουργό να σημειώνει την αγάπη του για την ποίηση του Καβάφη.

Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε : «Σας καλωσορίζω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στο Μέγαρο της Εθνικής Αντιπροσωπείας με τιμή και χαρά.  Σας καλωσορίζω στα πλαίσια της επισκέψεως σας αυτής στην Ελλάδα όπου παρουσιάσατε στο Ζάππειο Μέγαρο μία εξαιρετική έκθεση των δικών σας καλλιτεχνικών ανησυχιών. Θα συζητήσουμε σήμερα και για αυτά, αλλά και για την πολιτική πλευρά των σχέσεων μας και είμαι περήφανος γιατί το Εθνικό Κοινοβούλιο της χώρας έχει συμβάλει για την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. … Στην πρόσφατη επίσκεψη του  Έλληνα πρωθυπουργού, μεταξύ άλλων, στη Δερβιτσάνη που τον συνοδεύσατε κύριε Πρόεδρε, ακούστηκαν πολύ σωστά λόγια για την προκοπή της Αλβανίας, για την προκοπή της ελληνικής εθνικής μειονότητας και για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Αυτά όλα είναι ταυτισμένα. Εμείς πρόπερσι γιορτάσαμε τα 40 χρόνια της ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο από το Ταμείο Συνοχής κ . Πρωθυπουργέ και από τα γεωργικά προγράμματα, αυτά 40 χρόνια η Ελλάδα ωφελήθηκε γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Άρα πολύ σωστά επιδιώκετε την ευρωπαϊκή σας ολοκληρωμένη ένταξη, πολύ σωστά η Ελλάδα στέκεται δίπλα σας σε αυτό και πολύ σωστά οι δύο κοινότητες η ελληνική εθνική μειονότητα και η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα αποτελούν για τις δύο χώρες σπουδαία γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας».

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.