Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Έφτασε η ώρα για  φορολογούμενους να κάνουν το ραντεβού τους με την εφορία.

Αλλαγές στο Ε1, το βασικό έντυπο της δήλωσης, δεν υπάρχουν. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να συλλέξουν το 30% του εισοδήματος τους μέσω e-αποδείξεων. Αν δεν καλυφθεί το παραπάνω ποσοστό με ηλεκτρονικές δαπάνες, τότε το 2023 με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος για το 2022 θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο ίσο με το 22% της ακάλυπτης διαφοράς.

Κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος, καθώς και κάθε φορολογούμενος με εισοδήματα από ενοίκια ακινήτων πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του τρέχοντος έτους δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του.

Το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

Τι αλλάζει στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στις δηλώσεις, έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Συγκεκριμένα έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.). Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.

Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.