Εντός Μαρτίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις με την προθεσμία υποβολής τους να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Ηλεκτρονικές αποδείξεις
Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες, αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει.
Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών, γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ, για δαπάνες προς επαγγελματίες, οι οποίοι, βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.







