Σε επίπεδα εποχής ψυχρού πολέμου οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ξεπέρασαν το 2022 το επίπεδο όπου βρίσκονταν στο τέλος του ψυχρού πολέμου, καταγράφοντας αύξηση άνευ προηγουμένου μετά από εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες. Σύμφωνα με έκθεση αναφοράς που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, βασικός παράγοντας αυτής της ανόδου είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ίδια τάση κυριάρχησε και σε παγκόσμιο επίπεδο αφού την χρονιά που μας πέρασε, οι στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στο ποσό ρεκόρ των 2,24 τρις δολαρίων, ή με άλλα λόγια στο 2,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με τα δεδομένα που αποκαλύπτει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Πρόκειται για την όγδοη συναπτή χρονιά αύξησης των στρατιωτικών επενδύσεων.

Τέτοια επίπεδα στρατιωτικών δαπανών έχουμε να δούμε από το 1989, τη χρονιά που έπεσε το τείχος του Βερολίνου

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 9,2%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ινστιτούτου και ανέβηκε έτσι από την πέμπτη στην τρίτη θέση. Η Ουκρανία (11η) πρακτικά επταπλασίασε (+640%) τις στρατιωτικές δαπάνες της, που έκαναν άλμα στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια, με άλλα λόγια στο ένα τρίτο του ΑΕΠ της. Και αυτό χωρίς να λογαριάζονται οι δωρεές όπλων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εξωτερικό, επισημαίνει το SIPRI.

Εκτός όμως από τα δύο κράτη που ενεπλάκησαν σε πόλεμο, συνολικά στην Ευρώπη οι στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν τα 480 δισ. δολάρια, ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία από το 2000, μετά από την μεγάλη μείωση της δεκαετίας ‘90. Στην πρώτη θέση  παγκοσμίως βρίσκονται οι ΗΠΑ που πραγματοποίησαν το 39%, και μαζί με την δεύτερη πλέον Κίνα (13%), έκαναν πάνω από τις μισές από τις στρατιωτικές δαπάνες στην υφήλιο πέρυσι.

Οι χώρες που ακολουθούν, Ρωσία (3,9%), Ινδία (3,6%) και Σαουδική Αραβία (3,3%), βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.