Φ. Μακριδάκη: Οι παγίδες στις φορολογικές δηλώσεις

Χριστός Ανέστη! Οι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν, ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά σημεία που δεν πρέπει να ξεφύγουν της προσοχής μας.

Φιλοθέη Μακριδάκη -Φοροτεχνικός

Έτσι λοιπόν πρέπει με προσοχή να ελέγξουμε τους κωδικούς που θα συμπληρώσουμε και θα υποβάλλουμε.

O τρόπος συμπλήρωσης της φορολογικής μας δήλωσης, είναι αυτός ο οποίος θα προσδιορίσει τον φόρο που θα πληρώσουμε τελικά.

Εδώ να αναφέρουμε ότι ο φόρος πληρώνεται σε οχτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις και αν ο αριθμός αυτός των δόσεων δεν είναι αρκετός, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση των έως 12 ή έως 24 δόσεων.

Το  σημαντικό είναι ότι φέτος περιμένουμε σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δούμε στους λογαριασμούς μας τα ποσά που δικαιούμαστε ως επιστροφή, αλλά και τους  συμψηφισμούς που θα διενεργηθούν σε περίπτωση υπαρχουσών οφειλών.

Συγκεκριμένα να αναφέρω ότι οι επιστροφές φόρου θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση για όσους δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας. Και για όσους έχουν φορολογικές οφειλές θα συμψηφίζονται το πρώτο καθώς και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα οι επιστροφές και οι οφειλές. Επίσης να γνωρίζουμε ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία των φορολογικών δηλώσεων είναι 30η Ιουνίου 2023. Εάν θα υπάρξουν παρατάσεις ή όχι, πότε και πώς , εννοείται ότι κανένας δεν γνωρίζει από τώρα.

Ας δούμε τώρα τα πιο σπουδαία σημεία για την αμφισβήτηση των αντικειμενικών δαπανών, ένα πολύ καίριο σημείο στην υποβολή της φορολογικής μας δήλωσης, με βάση όλα τα στοιχεία που μας έχει δώσει το υπουργείο οικονομικών.

Το ετήσιο συνολικό ποσό της αντικειμενικής δαπάνης, που προκύπτει από την κύρια και τις δευτερεύουσες κατοικίες καθώς και αυτό που προσδιορίστηκε στους κωδικούς  707-770

και 851-858 μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο όταν αυτό είναι μεγαλύτερο από την πραγματική δαπάνη του φορολογουμένου και των εξαρτώμενων μελών που τον βαρύνουν, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από τον υπόχρεο με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικά συντρέχουν ιδίως στο πρόσωπο των υπόχρεων, οι οποίοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,

β) είναι φυλακισμένοι,

γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,

δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,

ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω

αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,

στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και

ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

Όταν συντρέχει μία ή περισσότερες από τις περιπτώσεις αυτές, ο φορολογούμενος υποχρεούται να υποβάλει μαζί με τη δήλωσή του και τα αναγκαία δικαιολογητικά για την απόδειξη των ισχυρισμών του.

Η Φορολογική Διοίκηση (Δ.Ο.Υ.) ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισμών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του φορολογουμένου και μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη, στην οποία αναφέρονται οι ισχυρισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία.

Στις πιο πάνω περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής δαπάνης και της πραγματικής δαπάνης λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της συνολικής αντικειμενικής δαπάνης του γονέα ή του τέκνου που συμβάλλει στις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.