Οι Βρετανοί πρέπει να αποδεχτούν ότι είναι πλέον φτωχότεροι, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Huw Pill. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι προσπαθούν να μεταφέρουν τον οικονομικό αντίκτυπο ο ένας στον άλλον και αυτό παρατείνει επικίνδυνα τον πληθωρισμό.
Τους τελευταίους 18 μήνες η αγορά έχει κλονιστεί από συνεχείς «πληθωριστικούς κραδασμούς». Από την διακοπή της προσφοράς λόγω πανδημίας και τα κυβερνητικά προγράμματα στήριξης των νοικοκυριών, μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την άνοδο της τιμής της ενέργειας στην Ευρώπη. Όλα αυτά μαζί με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής και το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών ανέβασαν τις τιμές των τροφίμων κατακόρυφα σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτό που αντιμετωπίζουμε, είναι η άρνηση να αποδεχτούμε ότι είμαστε χειρότερα και όλοι πρέπει να δεχτούμε το μερίδιό που μας αναλογεί»
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα, σαν «εξαρτώμενος» εισαγωγέας φυσικού αερίου, αντιμετώπισε μια κατάσταση όπου τα αγαθά που αγοράζει από τον υπόλοιπο κόσμο είχαν αυξηθεί πολύ σε σχέση με αυτά που πουλά, τα οποία είναι κυρίως υπηρεσίες. Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο εισάγει σχεδόν τα μισά τρόφιμα που καταναλώνει. Το ντόμινο που ακολούθησε ήταν κατά κάποιο τρόπο «φυσικό ακόλουθο» αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ενέργειας και τροφίμων, ανέβασε το κόστος ζωής με τους εργαζόμενους να ζητούν υψηλότερους μισθούς και τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν τις τιμές για να ανταπεξέλθουν.
Πρέπει όλοι να αποδεχτούμε ότι είμαστε σε χειρότερη θέση, λέει ο Huw Pill και να σταματήσουμε να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την προηγούμενη αγοραστική μας δύναμη με αύξηση τιμών, υψηλότερους μισθούς κλπ γιατί απλά μετακυλούμε το κόστος ο ένας στον άλλον σε έναν κύκλο χωρίς τέλος.







